Levensverhaal in de spiegel

2 december 2010 om 00:00 Achtergrond

DOORN - ,,In Afrika zijn waterputten en landbouwvoorlichting veel belangrijker dan kunst. Ik kon het echt niet maken, om onder die omstandigheden met beeldende kunst bezig te zijn”. Marjon Reiziger woonde en werkte 14 jaar onder de Afrikaanse tropenzon. In Burkina Faso, Burundi en Ghana kwam ze in aanraking met armoede en achterstand, maar ook met een rijke verhalencultuur. De levensverhalen die ze daar te horen kreeg, legden de kiem van haar huidige kunstenaarschap.

door Michiel Schaaij

,,Alles in het leven draait om de ontwikkeling van mensen”, zegt de 51-jarige Doornse. Dat geldt niet alleen voor Afrika, maar ook voor het rijke Westen. In de Derde wereld gaat het letterlijk om overleven, terwijl het in Nederland vaak een hele kunst is om mentaal overeind te blijven. De wereld verandert snel en vergt veel van mensen en organisaties. Als coach en begeleider van loopbaantrajecten kiest Reiziger voor een positieve aanpak. Verrassend vaak hebben mensen een blinde vlek voor hun eigen succes, heeft ze gemerkt. Toch hebben veranderingen een grotere kans van slagen, als mensen zich bewust worden van hun eigen kracht. ,,Wie leert om zichzelf te waarderen, komt een stapje verder”, aldus Reiziger. Ook met haar collages wil ze mensen hun sterke kanten voorspiegelen. Haar kunstwerken geven inzicht en kunnen daarom een verandering teweeg brengen. Als Reiziger aan haar collages werkt, valt de wereld om haar heen even weg. Ze gaat aan de slag met knipsels, foto’s, krijt en een zwarte pen. ,,Eigenlijk kan ik de Volkskrant en NRC Next niet meer op een normale manier lezen”, lacht ze. ,,Ik ben doorlopend op zoek naar materiaal voor mijn collages.” Maar de belangrijkste ingrediënten haalt ze uit het levensverhaal van haar hoofdpersoon. Reiziger ontdekt talenten waar mensen zich niet bewust van zijn. Die positieve waardering brengt ze in haar collages tot uitdrukking en dat bleef niet onopgemerkt in de kunstwereld. De afgelopen weken nam Reiziger deel aan de Maand van de Collage in Rotterdam. Galeries, ateliers en podia werkten samen om collages uit Nederland, België, Frankrijk, Brazilië en de Verenigde Staten voor het voetlicht te brengen.

Vanaf 26 november speelt Reiziger een thuiswedstrijd en is haar werk te zien bij boekhandel Binkhorst & Van Wijnen aan het Kampwegplein. Bij een aantal collages hebben Anne de Groot en René Mentink de juiste woorden gevonden en dat resulteerde in twee fraai vormgegeven boekjes. Daarmee beweegt Reiziger zich op het snijvlak van psychologie, beeldende kunst en literatuur.

Zaterdagmiddag is ze zelf bij haar expositie aanwezig. Ze vertelt er onder andere over haar autobiografische collage Kleurrijke worsteling.

advertentie
advertentie