Afbeelding
BDUmedia

Er zit even geen Muziek in de Maartenskerk

25 november 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - ,,We zijn fel tegen de BTW-verhoging op podiumkunsten”, zeggen Wubbo Hazewinkel en Frank Hijzen. De bestuursleden van Muziek in de Maartenskerk zien een verslechtering van het culturele klimaat in het verschiet. Bovendien vrezen ze de toegangsprijs van concerten te moeten verhogen. Maar het omstreden kabinetsbesluit is niet hun enige kopzorg.

door Michiel Schaaij

De Doornse stichting verzorgt al een kwart eeuw succesvolle concerten in de Maartenskerk. Vanwege een ingrijpende kerkverbouwing loopt het concertseizoen deze keer in december al ten einde. ,,We durfden maar een half seizoen te programmeren”, vertelt voorzitter Wubbo Hazewinkel. Maar als het even tegenzit, komt ook het seizoen 2011-2012 in gevaar. Op 2 december doet de rechter uitspraak in het geschil tussen het kerkbestuur en de vereniging die het huidige kerkinterieur wil behouden. Als de veelbesproken herinrichting niet van start mag gaan, klinkt er voorlopig geen hoogwaardige kamermuziek meer in Doorn. ,,Dan hebben we een probleem”, aldus Hazewinkel, ,,want eigenlijk willen we klassieke muziekliefhebbers niet in de kou laten staan.’’

Toch hoeft Hazewinkel ook in dat geval niet werkloos toe te kijken, want er staat een uitbreiding van activiteiten voor de deur. In het kader van het gemeentelijk cultuurbeleid heeft wethouder Roy Pamboer onlangs zijn portemonnee getrokken. Hij wil Muziek in de Maartenskerk inschakelen, om een aantal onderdelen uit het beleidsprogramma in te vullen. Het gaat ondermeer om speciale jeugdconcerten. Volgens de overeenkomst tussen stichting en college mag de uitbreiding van activiteiten maximaal € 3100,- kosten. ,,Dat is geen structurele subsidie”, benadrukt penningmeester Frank Hijzen. Het gaat vooralsnog om een eenmalige actie in verband met de cultuurnota. ,,Het is niet realistisch om in een tijd van bezuinigingen op overheidssteun te rekenen”, aldus Hijzen. Overigens is de financiële situatie van Muziek in de Maartenskerk verre van rooskleurig. De reserves zijn de afgelopen jaren opgesoupeerd en externe fondsen houden inkomsten en uitgaven nog maar net in balans. Hazewinkel en Hijzen leggen daarom graag de rode loper uit voor een nieuwe Mecenas.

advertentie
advertentie