De natuur in huis met IVN natuurkalender

25 november 2010 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Voor het eerst dit jaar heeft het IVN Amersfoort e.o. een natuurkalender uitgebracht. Leden van de werkgroep fotografie zijn op initiatief van hun lid Henk Heuff uit Maarsbergen aan de slag gegaan met de samenstelling van een mooi ogend geheel.

door Monique José Timmermans

Heuff: ,,Tijdens uitstapjes met het IVN worden prachtige foto’s gemaakt door de werkgroep fotografie, die vervolgens in de computer verdwijnen. Ik wilde er wat mee doen en dat is de Natuurkalender 2011 geworden.”

Het IVN - Vereniging voor Natuur- en milieueducatie (voorheen Instituut Voor Natuurbeschermingseducatie) - wil door educatief werk bijdragen aan een duurzame samenleving door speciaal aandacht te geven aan de relatie tussen natuur, milieu en mens.

In de kalender zijn ruim 30 natuurfoto’s opgenomen, die allen zo zijn afgedrukt dat deze weer te gebruiken zijn als ansichtkaarten. Hiervoor heeft de initiatiefnemer gekozen omdat het de kalender een extra gebruiksmogelijkheid geeft, die tevens leidt tot het verder verspreiden van de bekendheid van het IVN.

Voor de selectie van de foto’s heeft Heuff met zijn fotogroep enkele voorwaarden gesteld: ,,Van ieder van de 20 leden van de fotowerkgroep zou minimaal één foto worden opgenomen. Ieder voor zich had zijn of haar vijf beste exemplaren aangeleverd.” Deze foto’s zijn gesorteerd op seizoen en tenslotte zijn bij elkaar passende foto’s gezocht die op dezelfde pagina zouden komen. ,,Immers het gehele kalenderblad moest vooral ook mooi ogen.”

Flora en Fauna, van landschap tot close up, de natuurfotografie komt in de volle breedte aan bod. ,,Uiteraard hoop ik dat het project een vervolg krijgt komende jaren. Dat is afhankelijk van de verkoop van de kalender 2011. Mocht het zo zijn, dan hebben we een heel jaar om te werken aan foto’s met thema’s.”

De originele foto’s van de IVN Natuurkalender zijn tot het eind van het jaar in het groot te zien in het natuurinformatiecentrum aan de Stoutenburgerlaan, op het landgoed Stoutenburg te Leusden geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 12.30 tot 16.30 uur.

De kalender is voor €10,- te koop bij Lijstenmaker Van Eckeveld, Tuindorpweg 49 te Maarn.

advertentie
advertentie