Geen boete voor Hoogenraad

18 november 2010 om 00:00 Nieuws

LEERSUM (JPU) – ,,Dit verdient geen schoonheidsprijs”. Dat zei P. Pasveer donderdag namens de gemeente Utrechtse Heuvelrug tijdens een zitting van de Utrechtse bestuursrechter. De Leersumer Hoogenraad, eigenaar van het gelijknamige bergingsbedrijf, had daar een zaak aangespannen tegen de gemeente.

Het bedrijf van Hoogenraad is gevestigd aan de Rijksstraatweg. Maar zelf woont hij aan de Maarsbergseweg. Donderdag vertelde hij de rechter dat hij bezig is om bedrijfsruimte te kopen op een naastgelegen perceel. Zover is het nog niet. Volgens de gemeente liep Hoogenraad op de zaken vooruit, doordat hij vrachtwagens ‘bedrijfsmatig’ bij zijn woning stalde. Dat wil de gemeente niet, en dus legde zij hem een ‘last onder dwangsom’ op.

Dat houdt in dat Hoogenraad een boete verbeurt als hij in de fout gaat. Maar volgens de berger is die regel onzin. Naar zijn zeggen gebruikte hij zijn privé-terrein sowieso al nooit voor bedrijfsactiviteiten. Als er al bedrijfswagens bij zijn woning staan, dan is dat bijvoorbeeld omdat hij de trucks gebruikt bij het opknappen van zijn perceel, vertelde hij de rechter. En soms zou het voorkomen dat hij ’s avonds laat van een klus direct naar huis rijdt.

,,Het is toch raar dat ik dan eerst naar mijn bedrijf moet rijden, een andere auto moet pakken en dan pas naar huis kan?”, hield hij rechter Noorman voor. ,,Het enige dat ik thuis doe is eten en slapen, de volgende morgen rijd ik weer naar de zaak.’’

De zaak kreeg donderdag een onverwachte wending omdat de raadsman van Hoogenraad met een brief van de gemeente op de proppen kwam. Daarin stond dat de gemeente de afgelopen tijd geen overtredingen meer constateerde. ,,De procedure is hiermee beëindigd, wij danken u voor uw medewerking”, stond er ook nog in. De dienstdoende rechter bleek enigszins verbolgen over het feit dat de gemeente had nagelaten de brief in haar dossier te voegen.

,,Dan hadden we die bij aanvang van de zaak gelijk kunnen bespreken”, mopperde zij. Zij bleek het met Brakke eens dat uit de brief bleek dat Hoogenraad geen boetes meer boven het hoofd hangen. Na enig telefonisch overleg met collega’s bleek Pasveer het eens met die uitleg. ,,Als we weer nieuwe overtredingen zien, dan beginnen we weer een nieuwe procedure”, voegde hij daar waarschuwend aan toe. Maar de rechter besloot dat deze zaak daarmee was afgesloten. Wel veroordeelde zij de gemeente tot het betalen van de gerechtelijke kosten.

advertentie
advertentie