Robbert Waltmann leest voor

18 november 2010 om 00:00 Nieuws

Toen Robbert Waltmann het klaslokaal binnenging, zaten de kinderen al gespannen en aandachtig op hem te wachten. Zijn eerste vraag: ‘Waar gaat duurzaamheid over?’ wisten de leerlingen feilloos te beantwoorden. ‘Zuinig zijn met energie, recyclen, milieu’, zo wisten ze. Vervolgens kwam Waltmann met onthutsende cijfers: ,,Als iedereen zou leven zoals wij, zouden we twee wereldbollen nodig hebben. Zouden we leven zoals in Amerika, dan zijn dat er negen. Dus: duurzaamheid moet, anders is het heel snel op en zullen jullie en ook jullie kinderen geen leefbare wereld meer hebben.’’

Mr. Finney en de dag van de duurzaamheid LEERSUM - Het was op donderdag 11 november de dag van de duurzaamheid. Groep 6 van basisschool De Hoeksteen had wethouder Robbert Waltmann uitgenodigd om een passage voor te lezen uit het boek van prinses Laurentien: Mr. Finney en de wereld op zijn kop. Hij deed dat met verve alsof het zijn dagelijks werk is. Na afloop konden de kinderen hun ideeën over duurzaamheid spuien.

door Jan Meijer

Toen ging hij voorlezen uit Mr. Finney. In het boek gaat Mr. Finney tijdens een reis om de wereld op zoek naar antwoorden op zijn vragen over de zorg voor de aarde. Hij ontdekt dat niet iedereen er hetzelfde over denkt en antwoorden soms lastig te vinden zijn. Maar ook ontdekt hij dat oplossingen soms dichterbij liggen dan je zou denken. Elk dier kreeg van Waltmann bij het lezen een eigen stem en de kinderen luisterden ademloos. De boze dieren hadden een vergadering belegd, omdat de apen hun leefomgeving kleiner zagen worden. Maar als de apen hun bomen willen houden en de bevers bomen willen omknagen, dan is er een probleem. En eigenlijk heeft niemand er een goede oplossing voor. De bomen houden de lucht schoon, maar zijn ook leveranciers van grondstoffen. De dieren kwamen er niet uit en zo is het eigenlijk ook bij de mensen: veel gepraat, soms ruzie, maar geen oplossing.

In de nabespreking vroeg Waltmann: ,,Hoe zouden jullie het aanpakken?’’ Waarop de kinderen creatief waren. ,,Gebruik minder energie, ga wat minder met de auto en pak vaker de fiets, of ga lopen. Gebruik de achterkant van een eerder gebruikt vel papier als je een kladblaadje nodig hebt. Er kan heel veel worden gerecycled.’’ Ze kregen er een pluim voor van de wethouder, die besloot met: ,,Het gaat over onszelf, we moeten er heel bewust mee omgaan.”

advertentie
advertentie