Antiquariaat bijna gesloten boek

18 november 2010 om 00:00 Achtergrond

DOORN - Boeken, boeken en nog eens boeken. Wie over de drempel van Antiquariaat van Otterloo stapt, loopt tegen indrukwekkende stapels op. Van vloer tot plafond en van kelder tot zolder staat het schemerige winkeltje aan de Amersfoortseweg ermee volgestouwd.

door Michiel Schaaij

Achter een tafeltje in de hoek zat tot voor kort de hoogbejaarde eigenaar Henk van Otterloo. Sinds zijn pensionering wijdde de nu 83-jarige oud-notaris uit Houten zich aan zijn grote passie.

Maar Van Otterloo heeft zich al enige tijd niet meer in Doorn vertoond. Een zwakke gezondheid dwingt de Houtenaar om afstand van zijn antiquariaat doen. Medewerkster Friedhild den Toom heeft haar handen vol aan het afwikkelen van de lopende zaken. Volgens de Doornse historica stond Van Otterloo’s leven de afgelopen 23 jaar compleet in het teken van zijn boekencollectie. Soms kwam die gehechtheid tot uiting in merkwaardig gedrag. Niet zelden moest een klant het winkeltje met lege handen verlaten, omdat Van Otterloo geen afstand van het betreffende exemplaar kon doen. Onbekende bezoekers bezag hij met gepast wantrouwen. Ook de dorpsjournalist kon niet door dat pantser heen breken. Een interview bij het twintigjarig bestaan van zijn antiquariaat wimpelde Van Otterloo gedecideerd af. ,,Toch is hij in de loop van de jaren vriendelijker geworden”, vertelt Den Toom. Een kleine groep vaste klanten mocht zelfs op een stralende begroeting rekenen.

Om de antiquair voor zich te winnen, moest de klant uit het goede hout gesneden zijn. Wie op zoek was naar bestsellers, riep de minachting van de oude boekverkoper over zich af. Succesboeken vond hij verdacht, die raken snel in vergetelheid. De grote Doornse schrijver Simon Vestdijk stond wel in hoog aanzien. ,,Daarom hebben we hier één van de grootste Vestdijk-verzamelingen van het land”, zegt Den Toom.

Ze denkt nog wel een aantal maanden nodig te hebben, om de sluiting van het antiquariaat in goede banen te leiden. Het uitzoeken van vele duizenden romans, geschiedenisboeken, plaatwerken en atlassen wordt nog een hele klus. Sommige boekendozen staan al meer dan twintig jaar te wachten om uitgepakt te worden. Bij haar avontuurlijke taak krijgt Den Toom hulp van een vrijwilliger en samen willen ze het winkeltje nog een aantal dagdelen open stellen.

Elke woensdagmiddag kunnen liefhebbers de geur van oude boeken komen opsnuiven.

advertentie
advertentie