Doornaar schrijft regiothrillers

18 november 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - In het boek ‘De Blikvanger’ van de schrijver M.P.O. Books beleeft het rechercheteam van politiedistrict Heuvelrug drukke tijden. Een huisarts uit Rhenen wil een bekende in Doorn bezoeken, maar komt nooit op zijn bestemming aan. Kort daarna vindt er een aanslag plaats op een wethouder.

‘Met gedoseerde spanning de lezer verrassen’

door Caro van den Berg

In de voorgaande thrillers van Books heeft de lezer al kennis kunnen maken met de hoofdpersonages, rechercheur Petersen en zijn collega Ronald Bloem. Ook in dit vierde boek spelen beide functionarissen van district Heuvelrug de hoofdrol. Het onderzoek spitst zich toe op de merkwaardige bewoners van een idyllisch gelegen landhuis bij Rhenen.

Dit landhuis, waarvan een afbeelding de voorkant van de eerste druk vormde, was er bijna de oorzaak van dat de schrijver in een rechtszaak verwikkeld raakte. ,,De bewoner had problemen met de afbeelding. Omdat de 1ste druk zo snel uitverkocht was is de procedure gelukkig niet doorgegaan”, aldus de schrijver. Nu prijkt het gemeentehuis van Renswoude op de voorkant. Books werkte jarenlang als recensent van Crimezone, en hij schreef columns voor Ezzulia.nl. Onder het pseudoniem M.P.O. Books debuteerde hij op 14 april 2004 met de thriller ‘Bij verstek veroordeeld’, gevolgd door ‘De bloedzuiger’ in 2005, en ‘Gedragen Haat’ in 2008. In zijn boeken wil de schrijver de ‘spirit’ van klassieke detectives als Agatha Christie en Arthur Conan Coyle terughalen door er een moderne invulling aan te geven.

Gedoseerde spanning

Als kind groeide hij op met spannende jeugdboeken en bezocht hij tweemaal per week de bibliotheek. Door de verplichte literatuur op de middelbare schooltijd raakte hij gaandeweg zijn enthousiasme voor het lezen kwijt. ,,Een boek als ‘Van oude mensen de dingen die voorbijgaan’ van Louis Couperus vond ik verschrikkelijk saai”, vertelt de schrijver. Het resultaat was dat hij steeds minder begon te lezen. Zijn voorliefde voor thrillers ontdekte hij tegen het eind van de middelbare school, toen hij kennis maakte met Britse detectiveseries. Terugblikkend op deze tijd verbaast hij zich nog steeds dat het genre van thrillers/detectives niet aan bod kwam tijdens de literatuurlessen. ,,Ik vraag me af hoe het kan dat een groot schrijver als Agatha Christie bij Engelse literatuurles niet aan bod komt, terwijl haar boeken afgelopen eeuw het best verkochten van alle Britse auteurs”. Een goede schrijver in dit genre is volgens Books iemand die de lezer met optimaal gedoseerde spanning weet te boeien, kan verrassen, en in staat is het verhaal te kantelen. ,,Dat probeer ik in mijn boeken te bereiken. Of dat gelukt is laat ik graag aan mijn lezers over”, aldus de misdaadauteur. Komend voorjaar wordt zijn debuut ‘Bij verstek veroordeeld’ opnieuw uitgegeven, tegelijk met het verschijnen van zijn vijfde boek.

‘De Blikvanger’ van uitgeverij De Leeskamer is verschenen als een luxe paperback. Het boek is bij boekhandels verkrijgbaar en kan via internet besteld worden.

Meer informatie is te vinden op de website www.mpobooks.nl.

advertentie
advertentie