‘We willen geen Vinexwijk in onze voortuin’

18 november 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - De bouw van 18 luxe patiowoningen op het terrein van De Basis kan elk moment beginnen, vreest Doornaar Willem Helwegen. Maar samen met 140 andere omwonenden legt hij zich daar niet bij neer. Helwegen stelt juridische stappen in het vooruitzicht.

door Michiel Schaaij

Het platform waarin omwonenden zich hebben verenigd, voorziet een aantasting van het groene karakter van de Woestduinlaan. De dienstverlener voor veteranenzorg liet dit voorjaar al honderden bomen kappen. Het dennengroen moet plaats maken voor in totaal 142 woningen. Veel wijkbewoners spreken over een ‘groenkaalslag’ en accepteren de toekomstige verstening niet. Tenzij De Basis een ander pad gaat bewandelen, zit er niets anders op dan naar de rechter te stappen, vinden ze. Helwegen rekent erop, dat die de bouw zal tegenhouden of stilleggen. Omwonenden zijn vooral bang, dat de koppeling van nieuwbouwwoningen aan veteranenzorg na verloop van tijd wordt losgelaten. ,,Dan zitten we opgescheept met een Vinexwijk in onze voortuin”, vrezen ze.

Het college wil die koppeling waarborgen met een kettingbeding in de verkoopakte. Maar Helwegen heeft daar weinig vertrouwen in. ,,We worden gesust met een kettingbeding, maar we hebben geen recht om dat in te zien”, zegt hij. Bovendien wijst hij erop, dat het college de gestelde voorwaarden zelf niet kan afdwingen.

Het bewonersplatform voelt zich gesteund door de commissie Bezwaarschriften. Die floot de gemeente in augustus terug, maar volgens Helwegen lapt het college die beoordeling aan zijn laars. “Ik hoop dat de nieuwe wethouder Bert Homan zijn verantwoordelijkheid neemt”, zegt hij. In een persbericht dat begin deze week werd verspreid, houdt de gemeente echter voet bij stuk. De koppeling tussen woningbouw en zorg is wel degelijk gewaarborgd, zo viel te lezen. Bovendien onderstreepte het college het belang van nieuwe adequate huisvesting voor de zorgbehoeftige bewoners van De Basis. ,,Omwonenden misgunnen de veteranen hun nieuwe onderdak niet”, zegt Helwegen. ,,Het zou sneu zijn, als de bouw van de patiowoningen niet van start kan gaan. Maar de manier waarop de bouwplannen worden doorgedrukt, heeft bij ons kwaad bloed gezet. We willen alleen met De Basis praten, als er écht beweging in de zaak komt. Anders hebben we geen andere keuze dan een gang naar de rechter.”

advertentie
advertentie