Beleef de houtoogst in het bos

28 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

MAARN - Het 100-jarig bestaan is voor de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging (KNBV) aanleiding om een informatieve dag te organiseren over de houtoogst. Op Huis te Maarn kan men op zondag 14 november van dichtbij zien hoe op een economische manier bos beheerd wordt.

Bosbeheer is ook kappen van bomen

door Monique José Timmermans

,,Er wordt echt nagedacht over het kappen van bomen.” Volgens Bem Th.W. van Notten - mede-eigenaar Landgoed Huis te Maarn - is betrokkenheid van mensen bij de natuur goed, maar soms is er geen begrip voor wat er gebeurt vanuit economisch bosbeheer. ,,Alhoewel wij gelukkig nooit mensen aan de deur hebben gehad die klaagden.”

,,Wij zijn zelf actieve bosbeheerders, ik vind het leuk om te doen en heb het werk van moeder en tante overgenomen. Zij hebben tot op hoge leeftijd het bos beheerd. Ik weet nog dat ik als kind al meeging, dwars door het bos. Je leert dan veel te zien. Regelmatig kwam de bosbouwvoorlichtingsdienst om de zaken door te nemen. Het bos bracht geld op, dat is nog steeds zo. Alhoewel we het niet nodig hebben voor een boterham met pindakaas, is economisch bosbeheer ten behoeve van het landgoed een goede zaak.”

Van Notten houdt niet van een bos vol oud hout, waarin de bomen over elkaar heen vallen. ,,De natuurpoot heeft een grote stem gekregen. Vroeger was een dode boom in het bos zonde van de opbrengst. Nu is het goed voor de biotoop. Prima dat iedereen het anders doet, het komt de pluriformiteit ten goede.”

Bosbeheer

Tijdens de houtoogstdag krijgt de bezoeker een kijkje achter de schermen: welke bomen worden gekapt en waarom, welke voorbereidingen gaan aan kap vooraf, hoe zit het met verjonging van het bos en hoe worden bomen ter plaatse tot hanteerbare stammen verwerkt.

Dit hele proces van houtoogst is tijdens een korte wandeling door het bos van dichtbij mee te maken. Er wordt uitleg gegeven bij het werk met oogstmachines en zagen, transport van het hout via de uitrij-unit en informatie hoe het hout verwerkt kan worden tot bijvoorbeeld meubels. Bosspecialist Simon Klingen vertelt over de keuzes die hij maakt bij het al dan niet kappen . ,,Daar moest ik aan wennen”, aldus Van Notten. ,,Voor mij is een slechte of scheve boom een risico bij storm, Klingen kijkt naar toekomstbomen en kapt twee bomen ernaast.”

Startpunt

De dag wordt door KNBV georganiseert samen met stichting Probos die de informatievoorziening verzorgt en gastheer Landgoed Huis te Maarn. De rondleidingen starten 14 november ieder heel uur vanaf 11.00 tot en met 15.00 uur bij de werkschuur van Houthandel J.G.G. van Dijk, Maarnse Grindweg 26 te Maarn, waar de heer Van Notten de bezoekers welkom heet. Rondlopen op eigen gelegenheid kan ook.

,,Het is leuk voor het hele gezin op kinderen wordt ook zeker gerekend, er is een informatiepakket voor hen. In de werkschuur - het start en eindpunt - staat koffie en thee klaar voor de bezoekers”, besluit van Notten.

Meer informatie op: www.langlevehetbos.nl.

advertentie
advertentie