Leer Italiaans in Maarn

14 oktober 2010 om 00:00 Ondernemend

Hij had verwacht na zijn studie klassieke talen als docent aan de slag te gaan, maar het liep anders. Pas nadat hij vele jaren bij de Universiteit van Utrecht bij het Biohistorisch Instituut had gewerkt, ging hij aan de slag als leraar Grieks en Latijn in Nijmegen. ,,Het was in die tijd moeilijk om een vaste aanstelling te krijgen en het Italiaans had altijd al mijn interesse,” aldus Francesco.

MAARN - ,,Benvenuti signore e signori.” Het rolt zo uit de mond van Francesco Francissen. De oprichter van Instituut Trainital in Maarn geeft al jaren cursussen Italiaans en organiseert studiereizen naar warm en zonnig Italië. In Francesco’s ogen gaat een taal pas leven als je het echt toepast. Geen saai gedoe uit boeken dus, maar veel praten met Italianen, een Italiaanse film kijken of een Italiaans lied meezingen. door Rose Carry Lokin

Zijn eerdere bezoeken aan Pompei hadden zijn belangstelling voor de Italiaanse taal al aangewakkerd, zodat hij zich inschreef voor de studie tolk/vertaler Italiaans. Inmiddels houdt Francesco, die geboren werd als Frans -maar door zijn leerlingen en Italiaanse vrienden werd omgedoopt tot de Italiaanse variant ervan- zich minder bezig met vertalingen en het tolken. ,,Ik heb een netwerk van collega’s opgezet, waarop ik kan terugvallen, allen met hun eigen specialisme op het gebied van bijvoorbeeld techniek, juridische zaken of cultuur,” aldus Francesco die een slok neemt van zijn Italiaanse espresso.

Zelf legt hij zich momenteel vooral toe op cursussen Italiaans in Maarn en in Mazzangrungno nabij Ancona aan de Adriatische kust. Je leert tijdens de twee Italië-weken niet vanuit een lesboek, maar vanuit de praktijk. Dat begint al gelijk de eerste dag, wanneer de cursist kennis maakt met de Italiaanse docenten. ,,De leraren daar spreken geen Nederlands. Dat is goed, want zo moeten de cursisten wel de Italiaanse taal spreken.”

Tijdens de tweeweekse studievakantie wordt er veel ondernomen. Niet alleen bedrijven als bijvoorbeeld een wijnproducent, ambachtelijke kaas- of worstmakerij, banketbakkerij of een landbouwbedrijf worden bezocht, maar cursisten komen ook bij Italianen thuis. Een bezoekje aan de burgemeester van Polverigi maakt eveneens deel uit van de studiereis. ,,Een keer zijn wij niet bij hem langsgegaan. Ik kreeg toen gelijk te horen dat hij dat toch wel erg jammer vond,” lacht Francesco. De Maarnse docent vindt het leuk om cursisten vorderingen te zien maken. ,,Italianen zijn gewillige toehoorders. Ze vinden het hartstikke leuk als buitenlanders de moeite nemen hun taal te spreken.”

Instituut Trainital, Francesco Francissen, Planetenbaan 14, 3951 EJ Maarn. Tel 0343 – 44 23 10 of 06 - 22 90 29 77 www.trainital.nl.

advertentie
advertentie