‘Compleet verrast door sluiting tunneltjes’

7 oktober 2010 om 00:00 Voorpagina

MAARN - De onverwacht snelle sluiting van de tunneltjes in Maarn heeft veel stof doen opwaaien de afgelopen weken. De woede richt zich vooral op de termijn van zeven maanden waarin geen autoverkeer mogelijk is en de slechte communicatie. Verkeerswethouder Robbert Waltmann: ,,Ik was compleet verrast door de sluiting.”

Binnenkort weer autoverkeer door Maarnse tunneltjes

door Monique José Timmermans

Na lezing van berichten in de krant - na de bewonersbijeenkomst van Rijkswaterstaat en ProRail eind september, waarvoor de gemeente niet was uitgenodigd - is de wethouder in actie gekomen. ,,Aanvankelijk dacht ik nog dat het een grap was, ik kon het niet geloven. Vanuit de gemeente is hiervoor geen toestemming gegeven.” Inmiddels stond de telefoon niet stil. ,,Winkeliers hebben fors aan de bel getrokken. Een aantal zag de omzet dalen.”

Op initiatief van de gemeente is vrijdag gesproken met ProRail en Rijkswaterstaat: ,,Er zijn harde woorden gevallen, als gemeente hebben we zelfs een kort geding voorbereid.” De gemeente heeft geëist dat de tunneltjes in het centrum zo spoedig mogelijk weer toegankelijk zijn voor al het verkeer. Uitgangspunt is dat het veilig is voor zowel de werknemers als voor de weggebruikers. ,,Ik kan me voorstellen dat een incidentele sluiting bij bepaalde werkzaamheden onvermijdelijk is. Met dat in het hoofd, hebben wij ook meegedacht over de omleidingsroute. Het lijkt of ProRail daaruit heeft opgemaakt dat de tunneltjes maanden dicht konden.”

De winkeliers zijn positief over de actie van de gemeente. Desondanks overhandigden zij een brief aan het college, waarin ze aangeven dat de indruk bestaat dat het college Maarn vergeet. De winkeliers roepen het gemeentebestuur op om betere informatie te verstrekken. Bovendien spreken de ondernemers zich in deze brief uit voor eenrichtingverkeer door de tunneltjes in het Maarnse centrum. Ze vrezen namelijk chaos en blokkade van de parkeerplaatsen rond de kruising Tuindorpweg/Raadhuislaan, bij de, door de gemeente voorgestelde, optie om met verkeerslichten aan beide zijden te werken.

Behalve de winkeliers vraagt ook het vele fietsverkeer rondom de tunneltjes aandacht. Beide basisscholen, bibliotheek en gezondheidscentrum bevinden zich in Maarn-Noord. Ook voor het bereiken van de sportfaciliteiten moeten veel mensen door de tunneltjes in het centrum.

Woensdagmiddag heeft een vervolggesprek tussen ProRail, Rijkswaterstaat en gemeente plaatsgevonden. Er is besproken op welke manier en vanaf wanneer de openstelling van de tunneltjes het beste kan worden gerealiseerd. ,,ProRail zal zijn werkzaamheden en materiaal aan- en afvoer moeten aanpassen aan het passeren van gemotoriseerd verkeer”, meent Waltmann.

Voor actuele informatie over de situatie: kijk op www.heuvelrug.nl

advertentie
advertentie