Klacht buurman leidt tot einde paardrijlessen

7 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - ,,Het was er zo gezellig met ons kleine groepje bij het paardrijden aan de Boerenbuurt,’’ vertelt Femke van de Waerdt (11). Zij en haar vriendinnen reden eenmaal per week naar ‘juf’ Hetty Lekkerkerker om een uurtje met de paardjes bezig te zijn. Door de bezwaren van één man is daaraan een abrupt einde gekomen.

door Jan Meijer

Toen op 22 september het college een bezoek aan Leersum bracht, vroegen vier jonge meiden het woord. ,,Wij rijden sinds oktober 2009 een uur paard aan de Boerenbuurt. Eén klacht was voldoende voor het stoppen van deze paardrijlessen. College, help ons met een oplossing,’’ was de noodkreet.

Femke van de Waerdt en Rosalie van Manen doen namens het groepje het woord. ,,We zijn een jaar bezig en hebben het er prima naar onze zin. Het stappen, draven, dressuur en springen met de paarden is gewoon heel erg leuk met de paardjes zoals Tjitske, Dobber en Harlekijn. Voordat we de les beginnen, moeten we de beugels passend maken en als we klaar zijn, gaan we ze poetsen en de hoeven uitkrabben. Ook moeten we na de les nog even met ze stappen om ze te laten uitzweten. Het zijn lieve paarden die je volledig kunt vertrouwen. O ja, we doen ook valoefeningen, voor het geval we eraf vallen.’’ Kortom de meiden hebben er plezier in en ze hebben er een paardrijbroek, laarzen en cap voor aangeschaft.

Maar nu mag het dus niet meer. Iemand in de omgeving, men weet niet zeker wie dat is, heeft nu bezwaren gemaakt. Volgens het bestemmingsplan buitengebied mag daar geen paardrijles worden gegeven. En dus zijn de lessen nu gestopt.

,,De rest van de omgeving heeft er geen probleem mee en ervaart geen overlast. Dat bleek uit een spontane handtekeningenactie in Leersum, die ongeveer 750 steunbetuigingen opleverde,’’ weet het teleurgestelde tweetal te vertellen.

Hetty Lekkerkerker realiseert zich, dat het paardrijden op haar locatie aan de Boerenbuurt volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan. ,,Maar het werd gedoogd, zolang er geen klacht was. We hebben hier de schaapskooi opgeknapt en daarin stallen gemaakt. Het lesgeven is een hobby van mij. Omdat het aansloeg is het een beetje uit de hand gelopen. Ik ben nu met de gemeente in gesprek. Daar wordt onderzocht wat ik moet doen om de lessen alsnog mogelijk te maken. Als het financieel haalbaar is ga ik er zeker mee door.’’

Het blijkt dat een dergelijke paardrijleslocatie welkom is in Leersum. Er is een grote wachtlijst en de dichtstbijzijnde plaatsen waar vergelijkbare lessen worden gegeven zijn Driebergen, Wijk bij Duurstede en Woudenberg. Dat is voor de kinderen te ver weg. ,,Ik kan niet begrijpen welke hinder dit oplevert. De geluidsoverlast is nul. Ik heb eigen parkeerplaatsen en de kinderen komen op de fiets naar mij toe,’’ besluit Hetty Lekkerkerker.

,,Wij vinden het maar niks, dat één meneer in staat is ons dit plezier af te nemen. We hopen dus dat de gemeente het mogelijk maakt dat we daar met onze lessen verder kunnen Voor ons telt er maar één ding: juf Hetty moet blijven,’’ vinden de twee paardrijdende vriendinnen.

advertentie
advertentie