Begeleiding van vrouwen in de overgang

7 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - Vier jaar geleden begon Margreet Sack-van den Berg met een praktijk gespecialiseerd in leefstijladvies. ,,De meeste mensen nemen pas maatregelen als er klachten ontstaan maar dan is soms al te laat.”

door Rob Verbraak

Sack- van den Berg vertelt; ,,In de praktijk worden healthchecks op maat uitgevoerd. Dat varieert van eenvoudige cholesterolmetingen tot uitgebreide controles waarin cholesterol, bloedsuiker, longfunctie en BMI (Body Mass Index) worden bepaald. Op basis van de resultaten krijgt de cliënt een leefstijladvies.”

Naast leefstijladvies kan men in de praktijk ook terecht voor een advies om iets te doen aan overgewicht. De meeste mensen proberen daar eerst zelf iets aan te doen. Om te helpen met het ontwikkelen van een gezonde levensstijl wordt er gekeken naar het huidige voedingspatroon. de fysieke inspanning en eetgedrag. De verbeterpunten worden op deze manier geïnventariseerd en daar wordt tijdens de gesprekken op ingegaan. Alleen op deze manier is men in staat het bereikte gewichtsverlies voorgoed vast te houden. Zowel de healthchecks en leefstijladvies zijn voor vrouwen en mannen. De praktijk is onlangs met iets nieuws begonnen. Sack- van den Berg: . ,,Sinds kort is er een speciale opleiding met als specialisatie een professionele begeleiding en advisering van vrouwen in de overgang. De laatste jaren is er steeds meer bekend over de klachten die vrouwen ervaren tussen 45 en 55 jaar. Veel gehoorde klachten in deze levensfase zijn slapeloosheid, spier en/of gewrichtspijn, libidoverlies, menstruatieklachten en stemmingswisselingen. Als verpleegkundig overgangsconsulente, een opleiding met een officiële BIG registratie, beschikt men over de expertise om de vrouw in al deze situaties te begeleiden. Dit vereist een diepgaande kennis en inzicht van de fysiologische overgang, de gevolgen voor het functioneren, het klachtenpatroon en de invloed van een onderliggende pathologie op de overgang. Door gebruik te maken van verschillende communicatietechnieken en coaching kan ik nu een goede inventarisatie van de klachten en de (on)mogelijkheden van de vrouw bepalen. Zo kan ik haar helpen een weg te vinden in deze nieuwe levensfase.”

De praktijk is gevestigd Haverakker 13. Voor het maken van een afspraak:0343-421241.

advertentie
advertentie