Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Geld voor restauratie Kasteel

7 oktober 2010 om 00:00 Achtergrond

De restauratie van huis en bijgebouwen van Kasteel Amerongen is al jaren aan de gang. Ook in het verleden heeft Kasteel Amerongen ruimhartig provinciale steun ontvangen. In het voorjaar 2009 sprong de provincie bij nadat de Stichting Kasteel Amerongen (SKA) had laten weten 4,5 miljoen euro tekort te komen voor de restauratie van kasteel en bijgebouwen.

‘Dit is laatste zet om kasteel op tijd af te maken’ AMERONGEN - Gedeputeerde Staten (GS) willen een rijksbijdrage van 1,45 miljoen euro gebruiken voor de restauratie van Kasteel Amerongen. In het kader van de economische crisis krijgt de provincie extra geld van het Rijk voor de restauratie van een monument. Wat GS betreft is dat geld bestemd voor Kasteel Amerongen. Provinciale Staten moeten op 25 oktober aangeven of zij akkoord gaan met het voorstel.

door John Spijkerman

Subsidie provincie

De SKA vroeg de provincie het tekort te financieren. Uiteindelijk gaf de provincie een subsidie van twee miljoen euro en stelde het zich garant voor een bedrag van 1,5 miljoen euro. Die 1,5 miljoen kreeg Kasteel Amerongen in de vorm van een hypothecaire lening van het Nationaal Restauratie Fonds (NRF). ,,We kregen tot en met 2016 de tijd om het terug te betalen’’, vertelt directeur Jaap Hülsman van Kasteel Amerongen. Dat moest gebeuren via fondsenwerving. Ook de 1 miljoen euro die nog ontbrak, moest de SKA via fondsenwerving binnenhalen. Maar in deze economische zware tijden valt het niet mee om geld binnen te halen. ,,En omdat het kasteel gesloten is, hebben we nu geen inkomsten uit exploitatie’’, legt Hülsman uit.

Inmiddels is duidelijk dat Gedeputeerde Staten de Rijkssubsidie van 1,45 miljoen willen gebruiken om het overgrote deel van de hypothecaire lening bij het NRF af te lossen. Dit betekent dat het risico voor de provincie - als garantieverlener - verdwijnt, mocht Kasteel Amerongen niet in staat zijn de lening terug te betalen vanwege te weinig fondsenwerving. ,,Dit is een ontlasting voor onze exploitatiebegroting’’, zegt directeur Hülsman van Kasteel Amerongen. ,,We hoeven het bedrag van 1,5 miljoen euro nu niet terug te betalen.’’ Daardoor is er een grotere kans dat het kasteel in de toekomst een sluitende exploitatie kan laten zien.

Waardevolle buitenplaats

De provincie denkt dat alle subsidies ervoor zorgen dat de restauratie van Kasteel Amerongen, als één van de tien meest waardevolle buitenplaatsen van Nederland, kan worden voltooid. Hülsman is blij met het geld als straks Provinciale Staten akkoord gaan. ,,De restauratie van Kasteel Amerongen is een goedlopend project. Dit is het laatste zetje dat we nodig hebben om het kasteel op tijd af te maken.’’ Op een totaalbedrag van bijna 14 miljoen euro dat de restauratie kost, heeft de SKA nu nog 1 miljoen euro aan eigen bijdrage nodig. ,,We zijn al vanaf 2006 bezig met fondsenwerving. Die gaat gewoon door. We hopen het bedrag op tijd binnen te krijgen.’’ De heropening van kasteel Amerongen verwacht Hülsman in het voorjaar van 2011. De interieurcollectie, die met provinciale subsidie werd gerestaureerd, kan dan ook weer worden tentoongesteld.

advertentie
advertentie