Wadden inspiratiebron voor tentoonstelling

23 september 2010 om 00:00 Nieuws

Mager vervolgt: ,,Het gedicht is een beetje ‘uit de oude doos’, het rijmt en stuurt niet in de richting van één bepaald plaatje. Het gedicht is de aanleiding voor het schilderij zonder dat het een illustratie van het verhaal wordt. Door deze vrije interpretatie zijn heel verschillende werken ontstaan, die uiteraard allemaal een relatie met de Waddeneilanden hebben.”

MAARN - ,,We wilden met ons groepje beeldend kunstenaars - voortkomend uit Maarn Wijzer-cursussen - aan een thema werken”, vertelt Hans Mager over de expositie die nu te zien is in De Twee Marken. Als uitgangspunt voor het thema is het gedicht ‘Waddeneiland’ van Ida Gerhardt gekozen. ,,Met een gedicht konden we het thema inzichtelijk maken voor de bezoekers, door de tekst ervan bij de schilderijen te hangen.”

door Monique José Timmermans

Ieder heeft thuis gewerkt op een doek van 90x90 cm. ,,Het leukste moment voor ons was ‘de onthulling’. We waren zo nieuwsgierig naar elkaars schilderijen. We hebben ons strikt aan de opdracht gehouden om de individuele invulling van het thema geheim te houden. Zo had ik thuis op mijn atelier een bordje gehangen ‘Verboden voor wadgluurders’, bedoeld voor een van de kunstenaars uit het groepje die nog wel eens onverwacht bij mijn binnenloopt.”

Beleef het wad

Het resultaat mag er zijn. Naast elkaar is een aantal zeer verschillende werken te bewonderen van vijf verschillende schilders. Van geheel abstract (Nel Moens) tot realistisch (Hans Mager) en iets ertussen in (Fieke Klein Wassink). Alle deelnemers aan de expositie zijn intensief en op professionele wijze bezig. Er wordt regelmatig op verschillende plaatsen geëxposeerd. Zo zijn er op dit moment van Piet van de Ven en Nel Moens ook werken in het Gezondsheidscentrum te zien.

In de vitrine in de hal van De Twee Marken is een strandtafereel gecreëerd met beelden van Frankje Mager. Naast twee schilderijen heeft Ida Abels in de smalle vitrines beelden tentoongesteld.

Aangezien elke deelnemer twee schilderijen mocht aanleveren voor deze expositie zijn er ook werken te zien die qua onderwerp of afmeting niet bij het voorgeschreven thema aansluiten, zoals portretten.

advertentie
advertentie