Expositie World Granny’s in De Schermerij

23 september 2010 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - In het atrium van De Schermerij werd gistermiddag een tentoonstelling geopend van World Granny. Deze non-profit organisatie zet zich in voor het welzijn van ouderen, hun (klein)kinderen en hun gemeenschappen in ontwikkelingslanden. De Schermerij steunt een project in Zambia, waar een winkeltje wordt gerealiseerd dat door opa’s en oma’s wordt gerund die zo voor hun kleinkinderen kunnen zorgen.

Opa’s en oma’s helpen bij run-nen winkeltje

door Jan Meijer

De tentoonstelling toont portretten van zuidafrikaanse ouderen in hun leefomstandigheden en zijn gemaakt door Anne Marijne Bax. Die leefomstandigheden zijn dikwijls ontstaan doordat in vele gezinnen vader en moeder als gevolg van aids of oorlogsgeweld zijn overleden. Dan is de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van de kinderen op de schouders van de grootouders terechtgekomen. Omdat ook die in grote armoede moeten leven is die taak zonder hulp vrijwel onmogelijk.

Daarom steunt World Granny’s kleinschalige projecten die aan deze grootouders de mogelijkheid bieden om voor hun kleinkinderen een menswaardige toekomst met onder meer scholing en een beroepsopleiding te zorgen. Activiteitenbegeleidster Rita Schoemaker: ,,Het winkeltje dat wij helpen inrichten, is elke dag open. Daar zorgt een aantal grootouders voor. Er worden basisproducten verkocht, zoals maïsmeel en olie voor het dagelijks gebruik. Dat zijn producten die van het eigen land afkomstig zijn. De hulp is zeer gericht. Als er iets wordt verdiend, bepalen de grootouders samen wie de hulp het meest nodig heeft. Het is ook heel belangrijk voor de sociale contacten.’’

Het project van De Schermerij is drie jaar geleden begonnen. Men organiseerde bijvoorbeeld een flesseninzameling en op 1 december zal er een hobbymarkt met een loterij worden georganiseerd waarvan een deel van de opbrengst voor de World Granny’s is.

Het werk van World Granny’s

Jansje van Middendorp van World Granny’s vertelt: Momenteel zijn er projecten in Tanzania, Zambia, Peru, Laos, Vietnam, Bangladesh, Uganda en Ghana. We verstrekken hulp door mensen te helpen bij het opzetten van hun project. De hulp is vergelijkbaar met micro-kredieten, maar het hoeft niet te worden terugbetaald. In de perioden tussen de oogsten van het eigen land zorgen we ervoor dat er op andere wijze voedselvoorraden beschikbaar zijn. Ondanks de verminderde economie zijn de ouderen op deze manier in staat om de eindjes aan elkaar te knopen.’’

Maar niet allee materieel worden de grootouders geholpen. Er zijn ook bijeenkomsten georganiseerd, waarin de diverse problemen die de opvoeding van de kleinkinderen worden besproken. Dat loopt uiteen van de groeiende last voor de ouder wordende opa’s en oma’s, educatieve ondersteuning - zij hebben zelf geen of zeer weinig opleiding ontvangen - en de aanhoudende voedselonzekerheid. Wie wil helpen kan bijdragen via gironummer 4894696 t.n.v. World Granny’s.

Meer informatie over de organisatie op www.worldgranny.nl

advertentie
advertentie