Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

‘Geen lege zolders in gemeentekantoor’

9 september 2010 om 00:00 Voorpagina

DOORN/HEUVELRUG - Er lijken nog maar weinig hindernissen te nemen voor de schop op het Raadhuisplein de grond in kan. In de commissie Middelen werd vorige week het definitieve ontwerp van het gemeentekantoor besproken. Ook het voorlopige ontwerp voor de buitenruimte kwam aan bod. De grote partijen - VVD, GroenLinks/PvdA, CDA en D66 - zien het kantoor er graag snel komen. De kleinere partijen zijn tegen of hebben ernstige bedenkingen.

Alleen kleine partijen sputteren nog tegen

BVH, SP en SGP zijn nog altijd niet overtuigd van de plannen. De partijen kwamen ook tijdens deze commissievergadering met argumenten om het kantoor niet, of in een kleinere omvang te bouwen. Gera Hensbergen van de BVH noemde het donderdagavond ‘onverantwoord om verder te gaan.’ Gerrit Boonzaaijer van de SGP denkt dat het gebouw een flink stuk kleiner kan. ,,Er wordt 5300 vierkante meter kantoorruimte gerealiseerd. Volgens ons is 4000 genoeg”, aldus Boonzaaijer. ,,Wij zouden verder graag zien dat alle parkeerruimte ondergronds wordt gerealiseerd. De parkeerplekken aan de rand van het IJskelderbos zijn niet nodig als de parkeergarage groter wordt. Dat kan best zonder hogere kosten, we hebben immers nog 1300 vierkante meter over.”

De VLD liet vorige week in deze krant optekenen het onbegrijpelijk te vinden dat er drie gebouwen met een lege zolderverdieping gebouwd worden. De SP benadrukte dat de VLD niet slechts namens één persoon sprak. Volgens verantwoordelijk wethouder Roy Pamboer is er echter geen sprake van loze ruimtes. ,,Hhet gebouw aan de zijde van het Cultuurhuis, wordt al een verdieping lager, omdat de ‘zolder’ wordt gebruikt als kantoorruimte. Bij het gebouw aan de zijde van het IJskelderbos wordt een nepdak gebouwd. Dit houdt in dat het een dak lijkt, maar zodra het hoogste punt is bereikt, loopt het weer recht naar beneden. In de ruimte op het dak komen de zonnepanelen te staan en worden de uitgangen van de leidingen weggewerkt. Bij het laatste gebouw, aan de zijde van Huis Doorn, is de zolder ongeschikt voor kantoorruimte. Dit zal eerder gebruikt worden als opslagruimte. Het wordt wel op dusdanige manier geconstrueerd dat het eventueel verbouwd kan worden tot kantoorruimte.”

De zorgen die de VLD heeft geuit over de parkeergelegenheid en de toekomstige verkeerssituatie werden tijdens de commissievergadering ondersteund door de VVD. De fractie is nog niet overtuigd van dit onderdeel van de plannen en wil graag meer informatie ontvangen voordat er een beslissing genomen kan worden. VVD-wethouder Pamboer deelt de zorgen van de VLD en zijn eigen partij geenszins. ,,Er is aan ons gevraagd om de parkeerbehoefte en -capaciteit te laten berekenen. We hebben dit gedaan en de uitkomsten toegepast op de plannen voor het kantoor. Ik zie er niets in om het nu nogmaals allemaal door te laten rekenen. Als het voorlopige ontwerp voor de buitenruimte in de raadsvergadering nog niet wordt vastgesteld, maar het definitieve ontwerp voor het kantoor wél dan heeft dat gevolgen. Het is duurder als we dit afzonderlijk van elkaar moeten aanbesteden.”

Geef uw mening over dit onderwerp door op 'reageren' te klikken.

advertentie
advertentie