De grootse beugelmaker van Nederland

9 september 2010 om 00:00 Achtergrond

Als er op de leeftijd van 7,8 of 9 jaar gewisseld gaat worden kunnen de blijvende tanden scheef komen te staan. De orthodontist stelt dan een behandelingsplan op bestaande uit het plaatsen van een beugel of brackets. Van het gebit van de patiënt wordt vervolgens een alginaat afdruk gemaakt, het bekende happen in een soort afdruklepel. Deze afdruk wordt vervolgens in plastic verpakt en vochtig gehouden. Een koeriersdienst haalt elke dag ‘s-nachts in heel Nederland bij Orthodontisten deze afdrukken op en om 6.00 uur in de vroege morgen worden deze afdrukken afgeleverd in Doorn. Vanuit België en Duitsland gebeurt dit twee keer per week en uit Noorwegen komen de afdrukken per post binnen.

DOORN - In opdracht van orthodontisten in binnen- en buitenland wordt bij Ortholab b.v. in Doorn orthodontistische apparatuur vervaardigd. Er worden beugels gemaakt voor het corrigeren en reguleren van het gebit. Ortholab bestaat al sinds april 1967 en is op dit gebied de grootste in Nederland. Bij het bedrijf zijn 65 werknemers in dienst, waarvan velen er al jarenlang werkzaam zijn. Gemiddeld worden er per jaar ongeveer 300.000 beugels volledig handmatig gemaakt. Wat gebeurt er allemaal in het pand op de hoek van het kruispunt in Doorn? door Rob Verbraak

Op de expeditie afdeling worden alle afdrukken die op deze manier binnen komen van een label voorzien om verwisseling te voorkomen. Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt die volgegoten wordt met gips. Na het uitharden van het gips in een verwarmde ruimte wordt de afdruklepel verwijderd waarna het gipsmodel in ruwe vorm overblijft. Jaarlijks wordt hiervoor 150.000 kilo gips gebruikt. Het ruwe model wordt handmatig geslepen in de juiste vorm en er ontstaat een werkmodel. Aan de hand van het werkmodel wordt de uiteindelijke beugel pasklaar gemaakt. Met kleine tangen worden de ijzerdraadjes op de juiste lengte gesneden en gebogen en op de beugel in wording geplaatst. De beugel wordt teruggezet op het werkmodel en gaat vervolgens retour naar de opdrachtgever. Het grootste deel van de opdrachten wordt dezelfde dag nog verwerkt en aan het eind van de dag weer door de koeriersdienst opgehaald en afgeleverd bij de opdrachtgever.

Niet alleen voor gebitsregulatie maar ook als patiënten last hebben van overmatig snurken kan een beugel vaak voor een oplossing zorgen. Niet alleen bij mensen maar ook bij dieren kan een beugel hulp bieden bij gebitsproblemen. Bij Ortholab worden dan ook regelmatig beugels vervaardigd voor honden er is zelfs een keer een afdruk gemaakt van het gebit van een tijger. Met de huidige computer technieken is het tegenwoordig ook mogelijk om driedimensionaal een afdruk van het gebit te verzenden.

Interne opleiding

Alle medewerkers die hier werkzaam zijn zijn intern opgeleid. Deze opleiding duurt vijf tot zeven jaar waarbij de assistent techniker een aantal processen doorloopt. Te beginnen met gipsen, daarna buigen en vervolgens kunstharsen. Na deze opleiding is men ‘allround techniker’. Ortholab is altijd op zoek naar nieuwe medewerkers die het vak van allround techniker willen leren.

Kijkje nemen bij Ortholab

Het is altijd mogelijk om op afspraak eens binnen te lopen bij Ortholab om zelf eens een kijkje achter de schermen te nemen en te zien hoe dit hele proces in zijn werk gaat. Ook schoolklassen zijn van harte welkom waarbij de leerlingen dan achteraf een werkstuk kunnen maken of een spreekbeurt houden. Ortholab is gevestigd in het centrum van Doorn op het Dorpsplein nummer 8.

Alle informatie over Ortholab zelf maar ook over het volledige proces is te vinden op www.ortholab.nl.

advertentie
advertentie