Traditionele Tsjechische kerstkoekjes
Traditionele Tsjechische kerstkoekjes Jana Verboom

Voorkomen is beter dan afvallen: tien tips voor de feestdagen

14 december 2020 om 10:03 Lokaal Deel je nieuws

Door corona weten we dat een gezond gewicht van belang is voor een goede gezondheid. Lichaamsvet is niet zomaar een laagje blubber, het produceert ontstekingsstoffen die het immuunsysteem ontregelen. In de lente stroomden de IC's vol met coronapatiënten met overgewicht. COVID-19 is een op hol geslagen immuunsysteem. Mensen die slank en fit zijn hebben een beter werkend immuunsysteem en worden daarom minder ziek .Een gezond gewicht kan dus van levensbelang zijn.

De Leersumse biologe Jana Verboom, schrijver van het eet-driekwartboek werkt sinds maart thuis en weet als geen ander hoe lastig het is om de corona-kilo’s te slim af te zijn. Weinig beweging, wel een goed gevulde koelkast binnen handbereik. Gelukkig heeft ze zich kunnen houden aan de regels zoals beschreven in haar boek.

Met de feestdagen in aantocht deelt ze hier 10 tips om de kerstvakantie door te komen zonder aan te komen. Want wat er niet aankomt hoeft er straks ook niet af.

1.     Geniet bewust van al het lekkers dat hoort bij de decembermaand, maar neem kleine porties. Probeer te eten met kleine hapjes en te drinken met kleine slokjes en doe dat aandacht, langzaam, alsof je in een sterrenrestaurant zit.

2.     Laat bij het (kerst-)diner brood en kruidenboter staan, en eet je vlees of vis op een bedje groente, of met een salade. Kies voor groente in de hoofdrol.

3.     Maak bij een driegangendiner een helder soepje of salade vooraf en geef een bolletje ijs of fruitsalade toe. 

4.     Koffie/thee met iets erbij: Ga voor een klein gebakje of neem een bonbon. Snij taart in kleine stukjes.

5.     Kleine snacktrek: kies snoeptomaatjes. Medium trek: eet een banaan. Grote trek: neem een portie noten.

6.     Wissel alcoholische dranken af met een glas water. 

7.     Veel snacks als chips en borrelnootjes zijn verslavend als je eenmaal begint. Beter om helemaal af te blijven dus. Neem liever een paar olijven, een blokje kaas of wat noten.

8.     Geen feestdiner? denk dan eens aan een maaltijdsoep met veel groente.

9.     Probeer elke dag een wandeling te maken, al is het maar een klein ommetje. Elke dag beweging pakken is ook tijdens de feestdagen belangrijk.

10. Maak je niet druk als je een keer uit de band springt. Het is belangrijker wat je die ca. 355 andere dagen doet dan die ca. 10 feestdagen per jaar.

Jana Verboom schreef in 2019 het Eet Driekwart Werkboek dat je helpt 10 kilo af te vallen in 100 dagen. Binnenkort komt de speciale corona-editie uit, op pocketformaat.

Jana Verboom, auteur van het Eet Driekwartboek
advertentie
advertentie