Afbeelding
Lex van Lieshout

Straf voor Ameronger die stiekem opnames maakte van buurvrouw

20 maart 2018 om 13:34 lokaal

AMERONGEN (JPU) Een 33-jarige man is dinsdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 80 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf voor het stiekem filmen van zijn Veenendaalse achterbuurvrouw in haar slaapkamer. Tegen de verdachte was een jaar celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist.

De Veenendaler liep vorig jaar juni tegen de lamp. Hij bleek zijn achterbuurvrouw ruim anderhalf jaar lang stiekem in haar slaapkamer te hebben gefilmd met een camera die in zijn woning achter een deken verborgen stond opgesteld. Op zijn computer vond de politie bijna 30 filmpjes waarop de vrouw te zien was, al dan niet deels ontkleed. De oudste opname dateerde uit september 2015.

Volgens de man, die inmiddels is verhuisd, was het stiekem filmen 'een uitlaatklep' voor zijn persoonlijke problemen en verdriet. "Ik heb nooit iemand kwaad willen doen, op deze manier beschadigen", betuigde hij in de rechtszaal spijt. Ook stelde hij de achterbuurvrouw gerust dat hij de opnames niet had verspreid. De vrouw had zich daar grote zorgen overgemaakt.

De straf voor de verdachte viel lager uit omdat de rechters het niet met de officier van justitie eens waren dat de man zich ook schuldig had gemaakt aan stalking van de vrouw. Bovendien hielden ze rekening met zijn blanco strafblad en het feit dat de man volgens een gedragsdeskundige verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht.

Als bijzondere voorwaarde moet de man wel verplicht in behandeling om te leren omgaan met stress en tegenslagen. Ook moet hij de achterbuurvrouw 1100 euro smartengeld betalen.

De man werd ook vrijgesproken van het heimelijk filmen van meiden in een speeltuin aan de Dr. De Visserstraat. Omdat de man bij het maken van het filmpje geen gebruik had gemaakt van een verborgen 'technisch hulpmiddel' was dit niet strafbaar. De officier van justitie had daarom voor dit feit al vrijspraak gevraagd.

advertentie
advertentie