Afbeelding
Pixabay

Gemeente vraagt inwoners om mee te denken over locaties duurzame energie

1 december 2020 om 13:00 Natuur en milieu

HEUVELRUG Vier gemeenten in de Kromme Rijnstreek gaan met inbreng van inwoners op zoek naar geschikte locaties voor zonnevelden en windmolens. Het gaat om de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Houten, Bunnik en Wijk bij Duurstede. Zij willen uiterlijk in 2050 energieneutraal zijn om bij te dragen aan een beter klimaat voor de volgende generaties. Naast energiebesparing en ‘zon op het dak’ zijn ook vijf tot acht extra windmolens nodig en 115 tot 180 hectare zonnevelden.

Eerder hielden drie van de vier gemeenten een enquête over het opwekken van duurzame energie. Ruim 2300 mensen deden mee. De uitkomsten zijn nu verwerkt in randvoorwaarden en criteria voor zonnevelden en windmolens. Deze leggen de gemeenten nu aan alle inwoners voor op een speciale website. 

Wie hier online in gesprek over wil gaan en vragen wil stellen, kan dat op donderdag 10 december en maandag 14 december doen. Inwoners kunnen dan in gesprek met vertegenwoordigers van de gemeenten en eventueel andere partners. Meepraten kan uitsluitend wanneer belangstellenden zich van te voren, uiterlijk drie werkdagen voor het gesprek, aanmelden en registreren via de genoemde website. Deelnemers ontvangen dan vooraf een uitnodiging met link voor een gesprek. 

SAMENWERKING De vier gemeenten in de Kromme Rijnstreek werken al vaker samen. In de zomer is besloten ook samen te werken op het gebied van het opwekken van grootschalige duurzame energie, zoals zonnevelden en windmolens. De energiecoöperaties in de streek werken hieraan mee. Zij willen er volgens de gemeente voor zorgen dat burgers delen in de financiële opbrengst. In het Kromme Rijngebied gaat het onder meer om de coöperatie Heuvelrug Energie / Zon op Heuvelrug.

Met de uitkomsten van alle inbreng van december, gaan de gemeenten op zoek naar geschikte locaties voor zonnevelden en windmolens. In januari 2021 is er gelegenheid deze in te zien en erover mee te praten. Welke locaties zijn het meest acceptabel? Belangstellenden die ook dan willen meepraten, kunnen zich registreren via energie-krommerijn-praatmee.nl. Er volgt dan vanzelf een uitnodiging. 

De zoektocht van de vier gemeenten maakt deel uit van de Regionale Energie Strategie (RES). Hiervoor brengen zestien gemeenten in de regio, samen met vier waterschappen en de provincie Utrecht, kansrijke locaties voor zonnevelden en windmolens in beeld voor het Rijk. Of er op een locatie uiteindelijk werkelijk windmolens of zonnevelden komen, besluit de gemeenteraad van de betreffende gemeente. Ook daarover zijn dan mogelijkheden mee te denken. 

advertentie
advertentie