Afbeelding
Maarn Maarsbergen Natuurlijk

Padden kunnen veilig oversteken dankzij vernieuwd ‘paddenscherm’

13 november 2020 om 07:20 Dieren

MAARN Enthousiaste vrijwilligers van Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN) hebben op vijf zaterdagen de handen flink uit de mouwen gestoken bij de Zanderij. Maar liefs 450 houten paaltjes, die na tien jaar verrot waren, zijn vervangen door gerecyclede kunststof paaltjes. Zo kunnen de padden tijdens de paddentrek weer veilig oversteken. 

Al tien jaar lang worden door vrijwilligers van de MMN-werkgroep ‘paddentrek’ in het voorjaar tussen de 3000 en 5000 padden overgezet bij de Zanderij. De duizenden padden verbergen zich tijdens de winter in het bos. En als de temperatuur en de vochtigheid goed is, trekken de padden massaal naar het water. ,,Bij hun tocht naar het water klimmen de mannetjes op alles wat maar op een pad lijkt. Niet om te paren, dat doen ze pas als ze in het water zijn, maar als ze eenmaal een vrouwtje veroverd hebben, laten ze niet meer los”, leggen de vrijwilligers uit. Zo ontstaan de zogenaamde ‘paddentandems’.

VEILIGE OVERSTEEK Tussen het bos en de Zanderij ligt een levensbedreigende weg voor de padden. Daarom is tien jaar geleden dit paddenscherm geplaatst. Aan de boskant van het paddenscherm zijn emmers ingegraven, hier vallen de padden in en in de vroege ochtend en late avond worden de padden en salamanders overgezet. De houten paaltjes waren na tien jaar verrot en zijn daarom vervangen, voor een veilige oversteek van de padden. 

Het groot onderhoud werd financieel mogelijk gemaakt door het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Utrechtse Landschap.

Afbeelding
advertentie
advertentie