Ed en Jolanda Mantel hopen dat al hun klanten gezond mogen blijven en dat zij hun weg vinden naar een andere goede schoenenzaak.
Ed en Jolanda Mantel hopen dat al hun klanten gezond mogen blijven en dat zij hun weg vinden naar een andere goede schoenenzaak. Babs Bouwman
Advertorial

Schoenmode Mantel stopt na 33 jaar

12 november 2020 om 12:57 Winkels

DOORN Met nul eigen vermogen begon Ed Mantel drieëndertig jaar geleden Schoenmode Mantel: dames- en herenschoenen voor iedere voet. De winkel liep zo goed dat Jolanda Mantel haar beroep als kraamverzorgster gedag moest zeggen en ook in het bedrijf kwam werken. Na verloop van tijd verhuisde de winkel naar de overkant. Een groter pand, waar ze tot op heden zitten. ,,33 Jaar is een lange tijd”, zegt Jolanda Mantel. Toch zijn de jaren omgevlogen. De kinderen zijn nu bijna de deur uit: het is tijd voor een nieuwe fase.

Babs Bouwman

Ed en Jolanda Mantel waren nog maar net getrouwd toen de winkel open ging op 1 september 1987. In die tijd waren lange laarzen helemaal in. De schoenmode in de jaren daarna was een soort ‘wave’. Lange laarzen gingen en korte laarzen kwamen in, die nu niet meer weg te denken zijn. Overigens kwamen lange laarzen wel weer terug, maar ze werden nooit meer zo populair als in de jaren tachtig. Op het moment zijn sneakers helemaal ‘hot’. Eerst voornamelijk voor mannen, maar het duurde niet lang of ook vrouwen gingen om. Zelfs onder een jurk of rok: dat was echt een omslag, waar veel dames in het begin best wel aan moesten wennen. Ze waren gewend om op pumps te lopen: dit was ineens wel heel stoer.

WEENSE WALS Tijd voor verandering. Zeker voor Ed Mantel, die nog veel langer in de schoenen zit. ,,We hebben het pand te koop gezet”, vertelt Mantel. ,,Heel jammer dat er geen andere schoenenzaak in komt.”

Dat gaat echtpaar Mantel echt aan het hart. Vaak namen klanten stapels dozen mee voor hun vader of moeder om thuis te passen. Dat is een gemis voor het dorp. De reacties van de klanten zijn hartverwarmend. ,,Mensen liepen gewoon binnen voor een praatje of een kopje koffie”, zegt Jolanda Mantel. Een klant die in de muziek zit, wilde altijd met haar een wals door de winkel maken. ,,Al die aardige, leuke lieve mensen zullen we gaan missen.”

MOOI Alhoewel het echtpaar zich verheugt op hun nieuwe toekomst, vertrekken ze met pijn in het hart. Al die jaren legden ze zes dagen per week hun ziel en zaligheid in de winkel. Tot eind december is de winkel nog open en als het maar enigszins mogelijk is, organiseren ze nog een leuk afscheid voor de trouwe klanten. Het echtpaar heeft een hele generatie zien opgroeien. Mooi om je dat te realiseren, dat beseffen Ed en Jolanda Mantel zich maar al te goed.

Met die troostende gedachte sluiten ze op 31 december voorgoed de deuren van Schoenmode Mantel.

advertentie
advertentie