Jantine van de Vliert: ,,Ik vind het muziekkwartier een hele leuke en uitdagende manier om samen met de kinderen te genieten van muziek en alles wat daar bij hoort.”
Jantine van de Vliert: ,,Ik vind het muziekkwartier een hele leuke en uitdagende manier om samen met de kinderen te genieten van muziek en alles wat daar bij hoort.” Vincent Boon
De Specialist

Samen muziek maken brengt plezier

21 oktober 2020 om 16:52 Zakelijk

HEUVELRUG Muziek heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het jonge brein. Daarom vindt pedagoge Vera Copini van Kinderopvang SKDD dat muziek een vast onderdeel in het dagritme van een kind moet hebben. Op het kinderdagverblijf start iedere groep de dag met het zogenaamde muziekkwartier: een vrolijk en positief moment, waar ieder kind van geniet.

door Babs Bouwman

Er is niets leuker dan samen zingen, muziek maken of dansen en bewegen op muziek. Vormen van vrije expressie, die een positieve invloed hebben op de groepssfeer en die de interactie tussen kinderen versterkt. Voldoende redenen om de pedagogisch medewerkers van SKDD een tweedaagse training aan te bieden van muziekpedagoge Felice van der Sande. Zij ontwikkelde de methodiek van het muziekkwartier, dat praktische handvatten aanreikt hoe je zo’n kwartiertje kunt inrichten. Een scala aan instrumenten en materialen is de basis waarmee medewerkers aan de slag gaan: schudeitjes, klapstokjes, trommels en kleurige sjaaltjes om mee te zwaaien. Vanzelfsprekend allemaal veilige materialen, waar de kinderen zelf iets uit kunnen kiezen en op hun eigen manier of tempo iets mee kunnen doen.

VERTROUWD Medewerkster Jantine van de Vliert geniet zelf erg van muziek en dat wil ze graag doorgeven: ,,Het is gewoon heel leuk om te zien hoe blij de kinderen er van worden.” Alle medewerkers werken met het muziekkwartier. Het maakt namelijk niet uit of je mooi zingt. ,,Mijn stem is vertrouwd en daarom vindt het kind het leuk om samen met mij te zingen”, aldus Van der Vliert. Ook bij vaste momenten kan zingen goed worden ingezet, bijvoorbeeld als de kinderen gaan eten. Bij het opruimen kan het een hele motiverende uitwerking hebben en kinderen aansporen mee te helpen. Op drukke momenten, brengt het rust op de groep. Dat maakt muziek heel divers inzetbaar: de rode draad is plezier!

OLIFANT Muziek geeft kinderen de kans om vanuit de veilige basis kleine stapjes te zetten. Medewerkers kijken en luisteren goed hoe iedereen reageert en passen de activiteiten aan op wat de kinderen kunnen en wat ze leuk vinden om te doen. Ze staan open voor initiatieven die de kleintjes nemen. Soms begint een kindje te klappen of mee te zingen. Het kan ook zijn dat ze gaan bewegen als dieren: stampen als een olifant, waarop een ander kindje reageert door te trippelen als een muisje. Bij muziek op het dagverblijf gaat het niet over een instrument te leren bespelen. Op deze leeftijd is het vooral heel mooi dat het op een laagdrempelige manier iets bijdraagt aan hun ontwikkeling: spelenderwijs leren door muziek.

Dit artikel wordt u aangeboden door www.skdd.nl

advertentie
advertentie