Afbeelding
heuvelrug.nl

‘Website gemeente Utrechtse Heuvelrug onvoldoende toegankelijk’

5 oktober 2020 om 11:00 Maatschappelijk

HEUVELRUG Bijna de helft van de gemeentewebsites is digitaal toegankelijk. Dat blijkt uit onderzoek van websitebouwer Stuurlui naar de digitale toegankelijkheid van Nederlandse gemeenten. Van alle 356 gemeentewebsites voldoet volgens hen 49 procent van de homepagina’s aan de vastgestelde toegankelijkheidsrichtlijnen. Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van 2019. Maar de homepagina van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hoort daar nog niet bij, claimt Stuurlui.

In het kader van de Week van de Toegankelijkheid heeft Stuurlui onderzoek gedaan naar de digitale toegankelijkheid van gemeenten. Het onderzoek is gebaseerd op een controle van alléén de homepagina en concentreert zich op twee aspecten van de wetgeving: het daadwerkelijk toepassen van de toegankelijkheidseisen conform de WCAG richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines) en de aanwezigheid van een toegankelijkheidsverklaring op de website. In de verklaring staat beschreven welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden.

ZITTEN ER BOVENOP ,,Het onderzoek naar de toegankelijkheid van 356 Nederlandse gemeenten is een controle van de homepagina en geen volledige inspectie. De uitkomsten geven dus een indicatie”, schrijft Stuurlui. Er zijn voor gemeenten volgens adviseur publiekscommunicatie webredactie Carolien Lamoré van de Utrechtse Heuvelrug zóveel regeltjes, dat maar weinig gemeenten volledig aan alle wensen kunnen voldoen. ,,We zitten hier bovenop en zijn hier al lang mee bezig. We beschikken over de toegankelijkheidsverklaring en hebben onze huidige site zelfs laten testen door cliënten van Bartiméus. Sommige zaken zijn gewoon nauwelijks of niet heel snel te realiseren.” 

VORM VAN ACQUISITIE Het steekt Lamoré en haar collega’s dat als een gemeente aan één of slechts enkele voorschriften niet direct kan voldoen, een gemeente direct het oordeel ‘onvoldoende toegankelijk’ krijgt toegewezen. ,,Onze site is in december vorig jaar getest door een onafhankelijk bureau. De conclusie van de beoordelaar is dat de website van de gemeente Heuvelrug zowel qua content als qua techniek een moderne site van goede kwaliteit is. Desondanks zijn er een aantal verbeterpunten, die wij in het afgelopen jaar samen met de leverancier hebben aangepakt. Stuurlui is een commercieel bedrijf dat er belang bij heeft om de toegankelijkheid van websites van gemeenten zo negatief mogelijk in de publiciteit te brengen. Het is een vorm van acquisitie.”

Stuurlui is zelf een webdeveloper en werkt veel voor (semi-) overheidsinstellingen. Meerdere keren per jaar doen ze onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van onder andere ziekenhuizen, zorgverzekeraars, provincies en gemeenten.

De top-10 meest voorkomende fouten die in het hele land werden gevonden:

- De toegankelijkheidsverklaring ontbreekt.
- Er ontbreekt een duidelijke structuur in de website, H1 voor de meest belangrijke paginatitel en vervolgens trapsgewijze - H2/H3/H4/et cetera. Ook het ontbreken en overslaan van headings is van invloed op de structuur.
- Het is niet mogelijk om door de website te navigeren met behulp van de Tab-toets.
- Er is onvoldoende onderscheid bij een mouse-over effect. Vaak ontbreekt een vormverandering hierin.
- Er ontbreken labels aan formuliervelden.
- Het is niet mogelijk om via een skiplink direct naar de content te gaan en bijvoorbeeld het menu over te slaan.
- Afbeeldingen zijn niet voorzien van een ALT attribuut waardoor iemand die visueel beperkt is niet weet wat voor een afbeelding er getoond wordt.
- Het is niet mogelijk om de website te vergroten en verkleinen zonder dat elementen over elkaar heen vallen.
- Er wordt meerdere keren hetzelfde ID gebruikt op een pagina. Een ID behoort een uniek element in de site te zijn.
- Semantische fouten door slecht opgebouwde pagina’s met als gevolg fouten in de HTML code.

advertentie
advertentie