Afbeelding
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Minder hypotheken bij de drie grote banken

2 oktober 2020 om 07:42 Partnercontent

Uit onderzoek is gebleken dat steeds minder mensen bij het afsluiten van een hypotheek kiezen voor een van drie grote banken in ons land. Het marktaandeel van grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO is in het tweede kwartaal van 2020 gedaald naar 45,6 procent. Het is nog nooit voorgekomen dat er zo weinig hypotheken bij de grootbanken werden afgesloten. De positie van de traditionele top drie blijft gelijk, maar de genoemde banken worden echter wel steeds minder dominant op de hypotheekmarkt.

Groeiende populariteit van andere hypotheekverstrekkers

Vooral woningeigenaren die een hypotheek oversluiten of de overwaarde van hun woning opnemen, kiezen steeds vaker voor andere hypotheekverstrekkers. Bij deze zogenaamde over- of bijsluiters groeit de populariteit van buitenlandse banken, verzekeraars en regiepartijen.

Een paar jaar geleden werd het gemakkelijker voor buitenlandse partijen toe te treden op de Nederlandse hypotheekmarkt. Hier hebben een aantal buitenlandse banken handig gebruik van gemaakt. Banken die hun oorsprong hebben in het buitenland, behoorden dan ook in het tweede kwartaal van dit jaar tot de snelst groeiende geldverstrekkers. Voorbeelden hiervan zijn het Belgische Argenta en Britse Lloyds Bank, die regelmatig bovenaan het overzicht met de laagste hypotheekrente te vinden zijn.

Ook verzekeraars zien hun marktaandeel in de hypotheekmarkt steeds meer toenemen. Traditionele beleggingen zoals staatsobligaties leveren steeds minder op, waardoor steeds vaker gezocht wordt naar alternatieve beleggingen met een beter rendement. Vooral A.S.R., Aegon en Allianz hebben in het tweede kwartaal van dit jaar goede zaken gedaan.

Tot slot groeide ook het marktaandeel van de relatief nieuwe regiepartijen. Via dergelijke partijen kunnen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, investeren in hypotheken. Sinds in 2013 de hypotheekmarkt geopend werd voor beleggers, zijn er veel regiepartijen gestart. Voorbeelden van regiepartijen die blijvers bleken te zijn met een aantrekkelijke hypotheekrente en goede voorwaarden, zijn Merius, Bijbouwe en Munt Hypotheken.

Ook sparen steeds populairder bij andere banken

Ook voor een zo hoog mogelijke spaarrente zijn er alternatieven voor de grote banken. Hoewel mensen nog steeds veel sparen bij de grootbanken, komt dit grotendeels waarschijnlijk door gemak. Ongeveer de helft van de mensen die sparen heeft namelijk een spaarrekening bij de bank waar ze ook een betaalrekening hebben. De top tien met hoogste spaarrente bestaat tegenwoordig grotendeels uit buitenlandse banken. Hoewel ook bij deze partijen de rente niet heel hoog is, is het in ieder geval meer dan de grootbanken. Nederlandse grote banken bieden namelijk sinds een tijd geen tot slechts een heel klein percentage (tot 0,02 procent) aan rente. 

advertentie
advertentie