Afbeelding
Pixabay

Heuvelrugcollege stelt nieuw speelbeleidsplan op

21 september 2020 om 11:35 Politiek

HEUVELRUG Het Heuvelrugcollege heeft met input van inwoners een nieuw speelbeleidsplan opgesteld. In het plan staat de werkwijze en uitgangspunten rondom speelplekken en speelvoorzieningen voor de komende tien jaar. ,,In de dorpen in Utrechtse Heuvelrug hebben inwoners, ouders en kinderen behoefte aan andere speelplekken. Het budget voor ‘Spelen, beheer en onderhoud’ is echter beperkt”, schrijft de gemeente in een persbericht.

Voor nieuwe initiatieven was, en is, geen geld. Maar om binnen de mogelijkheden aan te sluiten op de veranderende behoeften, heeft het college het plan ‘Natuurlijk! Buitenspelen 2020 - 2030’ opgesteld. 

INFORMEEL SPELEN Het nieuwe plan richt zich op het stimuleren van buitenspelen van kinderen, op informeel spelen en op het gebruikmaken van de buitenruimte daarvoor. Daartoe faciliteert de gemeente bijvoorbeeld buitenactiviteiten, zoals een straatspeeldag of georganiseerd spelen met de buurtsportcoaches. Ook maakt de gemeente afspraken met scholen en sportclubs over gebruik van de speelruimte. Bespeelbare natuur is hierbij van belang: groenstroken, bossen en struiken om in te spelen hebben dan ook de aandacht, aldus de gemeente.

 Voor het beheer en keuring van formele gemeentelijke speelplekken is 41.000 euro per jaar beschikbaar. Formele speelplekken zijn plekken met speeltoestellen waarbij onderhoud en keuring noodzakelijk is. Met het bestaande budget is het beheer en onderhoud van twaalf plekken in totaal mogelijk, schrijft de gemeente. Voor speelplekken die aan het einde van hun levensduur zijn en die omwonenden willen behouden, zijn volgens de gemeente alternatieve investeringen nodig. Dat kan via externe subsidiebronnen en door middel van crowdfunding. 

SPEELCULTUUR ,,Met dit plan stimuleren we gezondheid bij de jeugd door bewegen in de buitenruimte meer te faciliteren”, zegt wethouder Chantal Broekhuis. ,,We zien de gehele buitenruimte als mogelijke speelplek en er komen meer informele dan formele speelplekken. Initiatieven van inwoners en organisaties op het gebied van spelen stimuleren we en we werken zoveel mogelijk samen met bewoners om ideeën op gebied van spelen, te realiseren. Zo creëren we een speelcultuur die aansluit bij de behoefte van ouders en kinderen”.

Het speelbeleidsplan wordt op donderdag 1 oktober behandeld in de raad.

advertentie
advertentie