'Een eensgezinde afvaardiging van bewoners op anderhalve meter protesteert
'Een eensgezinde afvaardiging van bewoners op anderhalve meter protesteert 'Behoud Valentijn

Sloopplan Valentijn bedreigt kwetsbare ouderen

20 augustus 2020 om 14:25 Wonen Deel je nieuws

Om het grote tekort aan woningen aan te pakken, neemt de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug in september een besluit over 30 zogenaamde inbreidingslocaties. Daar kunnen extra woningen gerealiseerd worden, ook in de sociale sector. Ten onrechte is de locatie Valentijn in Driebergen-Rijsenburg op deze lijst terecht gekomen. Een schok voor de oudere bewoners.

In Valentijn staan 40 gelijkvloerse huurwoningen voor ouderen met een beperkt inkomen. Het plan is om hun woningen te slopen en er met veel gemeenschapsgeld een appartementencomplex- tot vijf etages- te plaatsen.
De huidige 50 bewoners zijn diep geschokt door dit voornemen. Ze wonen met heel veel plezier op Valentijn. Ze hebben hun hele leven hard gewerkt en genieten nu het laatste deel van hun leven in een veilige en hechte buurt. Samen vormen ze een sterk sociaal netwerk, want ze helpen elkaar waar nodig, waardoor het mogelijk is om lang zelfstandig te blijven wonen. De gemiddelde leeftijd is 78 jaar, de oudste bewoner is 97. De bewoners zijn gelukkig met hun woning en tuin. Hun huizen zijn goed onderhouden: er is geïsoleerd, de douches en keukens zijn gemoderniseerd en recent voorzien van zonnepanelen. Met hun spaargeld hebben ze van hun huis iets moois gemaakt.

Onduidelijk toekomstbeeld
Waar moeten de bewoners naar toe als hun buurtje gesloopt zou worden, raken ze elkaar kwijt en voor hoe lang? En als ze de nieuwbouw nog meemaken, kunnen ze dan terug en is het dan nog betaalbaar? En als ze niet meer terug kunnen, waar in de buurt is dan wel een betaalbare woonplek voor hen? Er heerst grote onduidelijkheid.

Stress en slapeloze nachten
Twee keer verhuizen is voor velen geen optie meer. Sinds de plannen over sloop bekend zijn gemaakt, kampen de bewoners van Valentijn met stress en slapeloze nachten. Voor een aantal van hen komt deze ellende boven op het feit dat zij ernstig ziek zijn. Enkele bewoners hebben al eerder meegemaakt dat ze hun huis uit moesten, omdat er gesloopt werd. Voor één bewoner zou dit zelfs de derde keer worden.

Beschermd bomengebied
Is de uitbreiding deze grote sociale ellende waard? Er kan immers slechts een beperkt aantal extra woningen gebouwd worden. In 2014 heeft de provincie Utrecht Valentijn namelijk aangewezen als buitenplaats met een landgoed en monumentale bomen die beschermd moeten worden. Zonder verdere inbreiding. Alleen al daarom is het een vergissing om Valentijn op de lijst te zetten.

Behoud Valentijn
De actiegroep Behoud Valentijn heeft meer dan 80 handtekeningen opgehaald en de gemeente in een brief verzocht Valentijn van de lijst te halen. De gemeente heeft dat verzoek niet serieus genomen, wat tot veel boosheid heeft geleid. De actiegroep blijft zich inzetten om dit sloopplan tegen te houden. De bewoners roepen alle gemeenteraadsleden op om Valentijn van de lijst te halen en dit hechte buurtje voor onze kwetsbare bewoners te behouden.

advertentie
advertentie