Afbeelding
Aangepaste zonwering

Aangepaste zonwering op het klimaat wordt steeds populairder

23 juli 2020 om 10:57 Partnercontent

Warmt de aarde op of lijkt dat maar zo? Klimaatsceptici zijn het niet eens met de wetenschappers die een flinke opwarming van de aarde zien, toch voelt het de laatste jaren wel tropisch warm in de lage landen. We kunnen niet anders concluderen dat het in de zomer erg heet kan zijn, en dit vereist aangepaste zonwering. Wat er zoals mogelijk is, en welke voordelen nieuwe oplossingen bieden lees je op deze pagina.

Verandert het klimaat?

Er zijn een aantal feiten die erop kunnen wijzen dat de aarde opwarmt. Welke gevolgen dit heeft op de lange termijn is een punt van discussie, dat je er in huis nu hinder van kunt ondervinden mag duidelijk zijn. Hete zomers zorgen al jarenlang voor problemen in huis. Airconditioners zijn niet aan te slepen, en ventilatoren maken overuren. Met geschikte zonwering houd je felle zon tegen, er zijn opties voor zowel aan de gevel als binnen bij het venster. Ook kun je bijvoorbeeld een terrasoverkapping voorzien van zonwering. In combinatie met een ingebouwde motor kun je de overkapping naar wens openen of sluiten.

Waar moet je buiten rekening mee houden?

Er zijn in basis twee soorten zonwering; op het venster en uitklapbaar. Elektrische rolluiken buiten en raamdecoratie binnen vallen onder het type zonwering dat parallel aan het venster loopt. Zonwerende raamfolie is ook een optie, maar dit is een meer permanente oplossing voor specifieke situaties. Voor de hoogste flexibiliteit kies je voor een systeem dat snel te openen en te sluiten is. Dit geldt zeker voor zonwering die uitklapt. Denk aan een zonnescherm, een luifel of een andere vorm die uitklapt. Ze weren weliswaar het zonlicht, maar wanneer er een fikse wind opsteekt kan het mislopen. Klap een zonnescherm daarom in bij een storm. Ben je niet thuis? Met elektrische zonwering kun je op ieder moment het scherm inklappen. Dit kan met slimme zonwering zelfs vanaf een geheel andere locatie. Bijvoorbeeld wanneer er plotseling een storm opsteekt.

Tip: Koppel zonwering aan een smart home systeem zoals de Somfy TaHoma. Zo kun je zonwering laten openen of sluiten, samen met de verlichting.

Zonwering als verkoeling

De zon kan zorgen voor een aangename temperatuur, soms is het toch echt wel een beetje teveel van het goede. Het is typisch Nederlands om te klagen over het weer, toch is het prettig als we die hitte enigszins buiten de deur kunnen houden. Met een airco kun je voor verkoeling zorgen, toch zijn we groot voorstander van preventieve maatregelen. Raamdecoratie als zonwering bijvoorbeeld. Met elektrische rolgordijnen kun je direct wanneer de zon opkomt de gordijnen laten sluiten. Dit kan met een timer, maar ook met een lichtsensor. In dat laatste geval zal de raamdecoratie precies op het juiste moment sluiten. Je hoeft niet eens op een knop te drukken! Zo is een gordijn niet alleen geschikt voor gebruik in de avond, het kan ook een uitstekende vorm van zonwering zijn.

Tip: lichte kleuren reflecteren licht, donkere kleuren absorberen licht. Zonwering of raambekleding met een lichte kleur zullen daarom minder snel opwarmen.

Meer dan alleen warmte tegenhouden

Kijk niet in de zon, want dan kun je blind worden. Niet alleen het zichtbare deel van het zonlicht is gevaarlijk, het is met name de UV-straling die voor grote problemen kan zorgen. Niet alleen voor je huid, deze straling is ook funest voor het interieur. Banken, vloerbekleding en andere objecten in huis kunnen verschieten van kleur wanneer hier langdurig zonlicht op schijnt. Met zonwering kun je een groot deel van dit schadelijk licht tegenhouden. Dat is niet alleen beter voor de bank, maar ook voor de persoon die op de bank zit.

Binnen zonwering als isolatie

Het kan vriezen, het kan dooien. Een vaste zonwering heeft in de winter weinig nut, toch zijn er oplossingen die ook voordeel bieden wanneer het ijskoud is. Zo kun je met duette plissé gordijnen warmte binnenhouden en kou weren. Dit is met name merkbaar in oudere woningen die niet voorzien zijn van hoogrendementsglas.

Smart home verkoeling (of verwarming)

Nu er steeds meer mogelijkheden komen om zonwering en raamdecoratie te automatiseren, ligt ook de koppeling met smart home apparatuur voor de hand. Zo kun je een centrale TaHoma ‘bridge’ installeren, daar koppel je naast de zonwering ook de raamdecoratie, de verlichting, luidsprekers of een alarmsysteem aan. Deze apparaten worden draadloos met het netwerk verbonden, via een app kun je het gedrag per apparaat of via routines instellen. Dat is pas echt slimmer wonen, standaard handelingen besteed je voortaan uit aan slimme software die kan communiceren met innovatieve hardware. Dat ziet er zonnig uit voor de toekomst!

advertentie
advertentie