Afbeelding
RBT Heuvelrug & Vallei

Verdroging Utrechtse Heuvelrug wordt aangepakt

16 juli 2020 om 15:35 Natuur en milieu

HEUVELRUG Er zijn afspraken gemaakt tussen verschillende partners in de regio Utrecht en de provincie Utrecht om het watersysteem op de Utrechtse Heuvelrug te verbeteren. Onder de naam 'Blauwe Agenda' werken verschillende partijen samen om problemen door watertekort en -overlast aan te pakken. Het gebied moet beter bestand raken tegen de invloed van droogte, maar ook van wateroverlast.

Door klimaatverandering krijgen we te maken met steeds extremer weer, wat problemen kan veroorzaken in de waterhuishouding. Deze problemen doen zich extra snel voor op de hooggelegen delen van Nederland, waaronder de Utrechtse Heuvelrug. Op die plekken is aanvoer van water namelijk niet mogelijk.

Om daar nu iets aan te doen heeft de provincie Utrecht een samenwerking getekend met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Vitens, Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gemeenten, terreinbeheerders, particuliere eigenaren en natuurorganisaties. 

Een van de onderdelen uit de Samenwerkingsagenda is het verbeteren van waterinfiltratie, waardoor de grondwatervoorraad toeneemt. Dit heeft positieve effecten voor de drinkwatervoorziening en voorziet ook natuur- en landbouwgebieden op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug van water.

advertentie
advertentie