Afbeelding
Eva Kaptijn

Burgerwetenschapsproject Erfgoed Gezocht is een groot succes

13 juli 2020 om 12:40 Historie

HEUVELRUG Vrijwilligers konden sinds begin april vanachter hun eigen computer meespeuren naar archeologische resten op de Utrechtse Heuvelrug. Veel eerder dan verwacht hebben zij alle hoogtekaarten onderzocht. Hiermee is de eerste van fase van het burgerwetenschapsproject Erfgoed Gezocht afgerond, meldt het projectteam.

Maar liefst 4.572 mensen deden actief mee met het project, waardoor slechts een maand na de lancering de hele Utrechtse Heuvelrug, met in totaal 300.971 kaarten, onderzocht kon worden. 

CORONAMAATREGELEN De start van Erfgoed Gezocht viel samen met de aanscherping van de coronamaatregelen. Hierdoor zaten veel mensen thuis achter hun computer. Dat was volgens de initiatiefnemers te merken, want binnen 24 uur na de lancering waren al 46.000 kaarten onderzocht. 

PREHISTORIE De enorme hoeveelheid werk die door de vrijwilligers is verzet heeft een unieke set gegevens over de prehistorie opgeleverd, aldus Erfgoed Gezocht. De prehistorie blijkt veel drukker te zijn geweest dan voorheen gedacht. ,,Uit de nieuwe data blijkt dat grote delen van wat nu natuurgebied in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is, boordevol ligt met prehistorische akkers en grafheuvels," aldus Quentin Bourgeois, universitair docent late prehistorie aan de Universiteit Leiden. 

GRAFHEUVELS Veel vierkante kilometers aan deze zogeheten raatakkers of Celtic fields zijn door vrijwilligers ontdekt. Ook zijn naar verwachting vele tientallen tot honderden nieuwe grafheuvels (2800 v. Chr – 200 na Chr.) en talloze karrensporen in kaart gebracht.

VELDWERK Om met zekerheid te kunnen stellen dat de door vrijwilligers ontdekte locaties inderdaad prehistorische grafheuvels zijn, moet aanvullend veldwerk plaatsvinden. Hiervoor worden op dit moment aanvullende fondsen gezocht. De initiatiefnemers hopen in het najaar samen met vrijwilligers de eerste veldcontroles uit te voeren. Meer informatie is te vinden op www.erfgoedgezocht.nl.

Door vrijwilligers gemarkeerde (potentiële) grafheuvellocaties/raatakkers, afgebeeld op het Actueel Hoogtebestand Nederland
Door vrijwilligers gemarkeerde (potentiële) grafheuvellocaties/raatakkers, afgebeeld op het Actueel Hoogtebestand Nederland
advertentie
advertentie