Afbeelding
Persoonlijke lening

Meer leningen, maar minder schulden: kunnen we weer nieuw badgoed kopen?

6 juli 2020 om 13:45 Partnercontent

Uit de cijfers van het CBS is gebleken dat Nederlanders tegenwoordig meer leningen afsluiten, maar dat de totale gemiddelde schuld steeds lager uitvalt. Het gaat om een daling van ongeveer 3 miljard over de periode tussen begin 2017 en het derde kwartaal van 2019. Het grootste gedeelte van de nieuwe leningen (ruim 90%) betreft een persoonlijke lening. De overheid en kredietverstrekkers hebben de laatste maanden meer ingezet op het kiezen van een persoonlijke lening; daarmee heeft het doorlopend krediet duidelijk terrein verloren.

Waarom wordt gekozen voor een persoonlijke lening?

Het feit dat de nieuwe leningen vaak persoonlijke leningen zijn, heeft bijgedragen aan de lagere totale schuld die openstaat aan leningen. Bij een persoonlijke lening wordt namelijk direct een afbetaalplan gemaakt, in tegenstelling tot bij het doorlopend krediet, waarbij men kan volstaan met rentebetalingen. Ook kan het afgeloste geld bij een persoonlijke lening niet opnieuw opgenomen worden, bijvoorbeeld wanneer er nieuw badgoed gekocht moet worden of de complete badkamer verbouwd moet worden. Aangezien de schuld bij een persoonlijk lening lineair afneemt, is dit vaak beter voor de totale schuld omdat deze altijd lager wordt met de tijd. Dit is niet het geval bij een doorlopend krediet. 

De negatieve aandacht voor het doorlopend krediet en de positieve aandacht voor de persoonlijke lening vanuit de overheid (AFM) heeft daarnaast ook te maken met de financiële gezondheid van de consument. Bij een persoonlijke lening is meer overzicht en is het risico op problemen veel minder groot dan bij een doorlopend krediet, waarbij het kredietplafond simpelweg te makkelijk gehaald kan worden.

Meer leningen en minder schulden

Het aantal leningen blijft stijgen, mede dankzij de vreemde situatie in Europa en de rest van de wereld de afgelopen maanden. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met problematische schulden toe, voornamelijk bij huishoudens waarin een baan verloren is gegaan door de coronacrisis. In deze situatie is het afsluiten van nieuwe leningen nauwelijks mogelijk. Voor consumenten met problematische schulden – al dan niet veroorzaakt door het coronavirus – kan de plaatselijke gemeente hulp bieden. Door middel van schuldhulpverlening of door experts die meekijken naar de huidige financiële situatie om daar oplossingen te vinden in plaats van problemen. Heb jij problematische schulden en heb je hulp nodig, neem dan zo snel mogelijk contact op met de gemeente zodat er direct werk van gemaakt kan worden.

advertentie
advertentie