Tom Kluen (l) en Jan Star geloven in hun samenwerkingsconcept: antiek en bloemen.
Tom Kluen (l) en Jan Star geloven in hun samenwerkingsconcept: antiek en bloemen. Babs Bouwman
Advertorial

De mooie verhalen achter bloemen en antiek

25 juni 2020 om 15:30 Zakelijk

LEERSUM Al meer dan vijftig jaar verkoopt de familie Star bloemen aan de Rijksstraatweg. De continuïteit van het bedrijf van eigenaar Jan Star kwam in het gedrang, omdat de gemeente het aantal standplaatsen wil verminderen. Eén ding wist de bloemenverkoper zeker: hij wilde bij zijn klanten blijven op de Rijksstraatweg. Hij ging op zoek en vond een alternatief bij Tom Kluen Antiek op nummer 173. Zo bloeide een mooie samenwerking op. De prachtige bloemen van Star staan nu te prijken tussen de stijlvolle antieke meubels van Kluen en komen nog beter tot hun recht.

Babs Bouwman

Lammert Jan Star zat als kwekerszoon in het bedrijf van zijn vader. Het moment kwam dat hij het bloemen kweken voor gezien hield en samen met zijn oom Jan de handel in ging. 52 Jaar geleden begonnen ze met de verkoop van bloemen vanuit een standplaats aan de Rijksstraatweg in Leersum. Aanvankelijk aan de overkant, maar al snel bleek een plek met meer schaduw aan de overzijde van de straat gunstiger. Daar stond de bloemenstand jaar in jaar uit op vrijdag en zaterdag voor dansschool Zenner en bouwde een trouwe klantenkring op. Zelfs bekende Nederlanders, als Mies Bouwman, stopten bij de kraam om voor het weekend een mooie verse bos in huis te halen.

WIN-WIN Het antiekbedrijf van Tom Kluen is sterk in restauratie van antieke meubelen. Omdat de verkoop van antiek de laatste jaren minder werd, had hij ruimte over in zijn pand. Jan en Tom, bijna buren, vonden elkaar snel: ,,Onze samenwerking was zonder economische vraag ook wel tot stand gekomen”, aldus Tom Kluen. ,,Ons contact was altijd al goed.” De ondernemers besloten samen verder te gaan in het pand, want ze vullen elkaar mooi aan. Kluen werkt in zijn atelier aan de achterzijde en voor Star ligt accent aan de straat. ,,De mooie winkel van Tom is een prachtige omgeving voor mijn bloemen”, vertelt Jan Star.

SYMBOOL Op vrijdag en zaterdag is de voorgevel van nummer 173 verrijkt met de mooiste seizoensbloemen. Star houdt niet van standaard, maar liefst nét even iets anders of artistieker. Zijn klanten kunnen kiezen uit een mooie bos veldbloemen, een prachtig boeket of desgewenst zelf iets samenstellen. ,,Er zijn ook klanten die iedere week een vaas brengen, waar wij iets moois in samenstellen." Waarom Star ooit koos voor bloemen? ,,Je kunt je goed uiten met bloemen, bijvoorbeeld als er iets te vieren valt. Maar ze geven ook troost bij verdriet.” Bloemen zijn een prachtig symbool van het leven, daarom vindt hij het zo fijn om ze te verkopen.

ROBUUST Om de zoveel tijd is ieder antiek meubel toe aan restauratie: uitgesleten stroeve laden, niet werkende sloten, beschadigingen aan fineer of hout en ga zo maar door. ,,Eens in de vijftig jaar moet je zo’n meubel gewoon weer even aanpakken, zodat het stuk weer een paar generaties mee kan”, vertelt Kluen. Hij houdt ervan om antiek in orde te maken, want antiek vertelt je veel over vroeger. Kluen heeft prachtige stukken staan in zijn winkel en opslagplaats. Bijvoorbeeld de robuuste ‘tables de campagne’, rechtstreeks van het erf van de Franse boerderij. Zet daar een prachtige veldboeket van Jan Star op en klaar: een combinatie van pure schoonheid.

advertentie
advertentie