Afbeelding
Provincie Utrecht

Inspraakprocedure Spooronderdoorgang N226 Maarsbergen van start

18 juni 2020 om 13:06 Politiek

MAARSBERGEN De Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hebben het ontwerpinpassingsplan ‘Spooronderdoorgang N226 Maarsbergen’ en het ontwerpbesluit hogere waarden wet Geluidhinder vastgesteld. Beiden liggen van 19 juni tot en met 30 juli 2020 ter inzage. Tijdens deze periode kan eenieder een zienswijze indienen tegen dit plan. Dit geldt ook voor het ontwerpbesluit hogere waarden wet Geluidhinder. De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug wordt tijdens deze periode gehoord. Deze hoorzitting, geleid door Provinciale Staten, staat gepland op 1 juli 2020. Tijdens deze hoorzitting krijgen omwonenden ook de gelegenheid hun zienswijze toe te lichten. Vanwege de Coronacrisis wordt dit een digitale bijeenkomst.

Met het Provinciaal Inpassingsplan spooronderdoorgang N226 Maarsbergen wordt realisatie van een onderdoorgang van het spoor bij Maarsbergen, en het verleggen van de N226 in westelijke richting, planologisch juridisch mogelijk gemaakt. Dit heeft als doel het verbeteren van de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid in Maarsbergen en omgeving. Voor de natuur die moet wijken om dit project mogelijk te maken wordt op andere plaatsen nieuwe natuur gerealiseerd. Het inpassingsplan wordt op verzoek van de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug door de provincie opgesteld. Dit is afgesproken in een samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Utrechtse Heuvelrug, ProRail en Provincie Utrecht.

REACTIENOTA Tijdens de ter inzagelegging van het voorontwerp, eind december/begin januari, zijn twintig inspraakreacties en een aantal vooroverlegreacties ontvangen. Het merendeel van de inspraakreacties gaat over zorgen over geluidshinder, verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid. De ingekomen inspraakreacties en vooroverlegreacties hebben geleid tot een aantal kleine aanpassingen van het plan. Alle inspraakreacties en vooroverlegreacties zijn beantwoord in de reactienota. Deze reactienota is als bijlage bij het ontwerpinpassingsplan opgenomen.

HOGERE GRENSWAARDEN Uit akoestisch onderzoek blijkt dat bij veertig woningen in de directe omgeving van het project de ondergrens uit de Wet geluidhinder, de zogenaamde voorkeursgrenswaarde, overschreden wordt door het wegverkeer. Wel blijft de waarde onder de bovengrens uit de Wet geluidhinder, de maximaal toelaatbare geluidsbelasting. Daarom is het noodzakelijk hogere geluidwaarden vast te stellen. Het gaat om woningen aan de Engweg, Tuindorpweg, Van Beuningenlaan, Stinus Blomlaan en de Woudenbergseweg. Conform artikel 110a van de Wet geluidhinder is door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) een ontwerpbesluit Hogere Waarden Wet geluidhinder voor dit project genomen. Dit besluit zal gelijktijdig met het ontwerpinpassingsplan ter inzage liggen. Er zullen extra (bovenwettelijke) maatregelen worden genomen om de geluidshinder van het verkeer te verminderen. In de spooronderdoorgang wordt geluidsabsorptie in de wanden toegepast en er komt stil asfalt in de onderdoorgang en op de Woudenbergseweg. Door het project zijn er overigens ook woningen waarvoor de geluidshinder omlaag gaat.

Alle zienswijzen die worden ingediend, worden opgenomen in een Nota van Beantwoording. Zienswijzen die leiden tot wijzigingen, worden opgenomen in het definitieve inpassingsplan. Naar verwachting wordt dit 9 december 2020 door Provinciale Staten vastgesteld. Vervolgens is er na bekendmaking van de ter inzage legging van het inpassingsplan zes weken de gelegenheid tot het indienen van beroep bij de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State. De actuele planning is te vinden op de website: www.provincie-utrecht.nl/maarsbergen.

advertentie
advertentie