Afbeelding
Staatsbosbeheer

Boswerkzaamheden rondom Amerongen binnenkort van start

15 juni 2020 om 10:10 Natuur en milieu

AMERONGEN Staatsbosbeheer start vanaf volgende week met werkzaamheden in boswachterij Amerongen. Eerst zullen in het deel tussen Amerongen en Overberg fijnsparren verwijderd worden. Deze bomen zijn aangetast door een kever, ook wel ‘letterzetter’ genoemd, en bezwijken daardoor. Als dit werk klaar is, start het onderhoud in het Zuilensteinse bos. Hier krijgen bomen op een aantal plekken meer ruimte. Het dunnen van het bos is noodzakelijk om het bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden, aldus Staatsbosbeheer.

De letterzetter is een kleine kever die eitjes legt in de bast van bomen, voornamelijk van fijnsparren. De larven vreten gangen in een symmetrisch patroon onder de bast. Daar komt de naam letterzetter vandaan. De larven vliegen uit als kever en gaan op zoek naar nieuwe bomen. 

ONVEILIGE SITUATIES Door de afgelopen twee droge zomers zijn de fijnsparren in Amerongen verzwakt, waardoor de letterzetter zich flink uit heeft kunnen breiden. ,,Als we deze bomen laten staan kan dit onder meer onveilige situaties veroorzaken langs wegen en paden. Op de open plekken die ontstaan, geven we de ruimte aan natuurlijke verjonging", zegt Staatsbosbeheer.

OPEN PLEKKEN In het Zuilensteinse bos wordt een deel van het bos gedund. Er worden bomen weggehaald om de andere exemplaren meer ruimte en licht te geven om goed verder te groeien. Er ontstaan ook een paar grotere open plekken in het bos. ,,Deze plekken worden gemaakt om de groei van nieuwe, jonge bomen te stimuleren en de variatie in het bos te vergroten."

ROOFVOGELNESTEN Volgens Staatsbosbeheer wordt zorgvuldig afgewogen welke bomen geoogst worden. ,,Daarbij wordt rekening gehouden met de dieren en planten die in het bos leven. Roofvogelnesten, mierenhopen, dassenburchten en andere belangrijke natuurwaarden worden in kaart gebracht, zodat we er met de houtoogst omheen werken. Of we gaan in bepaalde bosdelen niet aan de slag." 

PADEN De werkzaamheden starten op maandag 22 juni. De paden in het werkgebied blijven toegankelijk maar kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. Als het werk klaar is, worden deze paden weer opgeknapt. 

advertentie
advertentie