Afbeelding
Duurzame energie

Hoe duurzaam is duurzame energie?

19 juni 2020 om 08:28 Partnercontent

De vraag 'Hoe duurzaam is duurzame energie?' houdt veel Nederlanders bezig. Tegenwoordig zijn er veel energieleveranciers die zeggen dat hun geleverde energie duurzaam is. Echter, niet alle energieleveranciers die beweren duurzame energie te leveren doen dit ook daadwerkelijk.

Energievergelijkers
Energie vergelijken is iets wat veel mensen doen wanneer er een nieuw energiecontract dient te worden afgesloten. Veel energieleveranciers geven tijdens zo'n vergelijking aan dat ze groene energie leveren. Echter, in veel gevallen is dit geen echte groene energie. In veel gevallen kopen bedrijven groencertificaten, terwijl zij helemaal niet investeren in duurzaamheid.

Energieleveranciers en groencertificaten
Maar hoe zit dat precies met die groencertificaten? Bedrijven kunnen certificaten inkopen waarmee ze op papier groene energie verkopen. Echter, deze certificaten kunnen eenvoudig worden ingekocht in landen als Noorwegen. In Noorwegen wordt stroom doorgaans opgewekt uit waterkrachtcentrales. De stroom van Noren is bijna altijd groen, waardoor de groene certificaten niet veel waard zijn voor de Noren. De certificaten worden dan vaak aan buitenlandse partijen gekocht, die hier wel belang bij hebben.

Groene en minder groene energie
Ondanks de niet altijd betrouwbare groene certificaten zijn er ook energieleveranciers die daadwerkelijk groene energie leveren. Er zijn echter verschillende soorten groene energie en de ene methode is groener dan de ander. Biomassa is één van de meest bekende vormen van duurzame energie. Biomassa is over het algemeen duurzaam, maar doordat er bijvoorbeeld hout gebruikt wordt uit Canada voor biomassa is het niet compleet duurzaam. Het hout uit Canada wordt hier met schepen heen gebracht en daarmee wordt ook CO2 uitgestoten. Steeds meer energieleveranciers bieden groene stroom van windmolens aan. Windmolens zijn een zeer duurzame vorm van energie. Kritiek is er echter ook op de grote stalen constructies. Het maken van de windturbines vergt namelijk veel metalen en mineralen.

Zonne-energie is samen met windenergie de meest groene stroom die er is. Hoewel deze vorm van energieopwekking erg duurzaam is, is er ook bij deze vorm van energieopwekking kritiek op het productieproces. In de zonnecellen die de energie opwekken wordt namelijk een silicium gebruikt, dat niet per se milieuvriendelijk is om te produceren.

Groen of niet groen?
Bij het vergelijken van energie is het dus belangrijk om op een aantal zaken te letten. Indien groene energie een belangrijk onderdeel van de keuze van de consument is, dient deze consument verder te kijken dan het groene certificaat van de leverancier. Biedt de leverancier ook daadwerkelijk groene energie aan? Dit valt vaak te controleren door op de website van de aanbieder na te gaan waar de groene energie precies vandaan komt.

advertentie
advertentie