Afbeelding
Onweer

Zo bereid je je hond voor op slecht weer zoals onweer

19 juni 2020 om 08:25 Partnercontent

Helaas leven we in een land waar de weersverwachting iedere dag flink kan omslaan. We hebben voornamelijk in de zomermaanden dat het overdag heerlijk weer is en in de avond alles omslaat. De ene klap na de ander krijgen we dan te verduren in de vorm van onweer. Iedere keer opnieuw zijn er honden doodsbang voor het onweer.

Gelukkig zijn er dingen die je kunt proberen om dat geluid en die donderslagen voor je hond een beetje draagbaarder te maken.

1- Rustgevende druppels
Wapen je hond al in de aanloop naar het slechte weer tegen de angst met Rescue of Bach bloesem voor honden. Dat is een natuurlijk middel, dat rustgevend werkt. Rescue is speciaal voor stressvolle situaties, zoals al dat geknal. Bach bloesem voor honden wordt op maat voor de hond samengesteld, uit speciale bloesemextracten. Zo wordt de onderliggende angst van de hond aangepakt en kan jij ook rustig naar bed toe.

2 - Kleine rondes of een hele grote
Maak bij voorkeur kleine rondjes met uitlaten, alleen voor de hoognodige behoeften. Of zorg ervoor dat je één heel lange ronde maakt als je weet dat het slechte weer eraan komt. Als het goed is ken jij jouw hond als geen ander en zal jij beter weten wat het best zou moeten werken. Is jouw hond er eentje die regelmatig naar buiten moet of werkt één lange ronde perfect?

3 - Aangelijnd uitlaten
We kunnen je tijdens het slechte weer of aankomend slecht weer alleen maar aanraden om je hond aangelijnd uit te laten. Het is ook beter om niet te gaan fietsen of steppen met je hond. Je hebt dan immers veel minder controle, zelfs als de hond is aangelijnd. Als hij schrikt van een plotselinge knal en het op een rennen zet, wordt je zo omver getrokken en dan ben je nog veel verder van huis. Hou daar dus altijd rekening mee als je slecht weer verwacht of plotseling te maken hebt met onweer.

4 - Geef iets extra’s
Als je weet dat er knallen aakomen geef je hond rond die tijd een lekkere kluif. Zo heeft hij of zij wat lekkers als afleiding waardoor je gerust naar bed kan gaan.

5 - Gordijnen dicht
We vergeten nog wel eens dat onweer niet alleen veel lawaai maakt. Ook de flitsen kunnen voor de nodige stress zorgen. Gordijnen dicht dus. Het geluid houd je er niet mee buiten, maar het licht wel. Hiermee voorkom je onnodige afleiding voor jouw geliefde viervoeter.

6 - Ga niet troosten of sussen
Het kan heel verleidelijk zijn om je hond op een troostende manier te vertellen dat er niets aan de hand is. Met die manier van praten bevestig je voor de hond echter alleen maar dat er iets mis is.

7 - Zo kun je het geluid dempen
Je kunt het geluid overstemmen door de tv of radio wat harder aan te zetten. Sommige dierenartsen adviseren ook het gebruik van vetvrije watten om de oren van je hond te beschermen. Dit zou bijvoorbeeld goed helpen met oud en nieuw wanneer dat eraan zit te komen.

Angstige honden
Waarom zijn honden eigenlijk bang voor knallen? Probeer je maar eens voor te stellen hoe het is om ergens een fijn en onbezorgd leventje te hebben, tot er op een willekeurige nacht ineens een gigantisch geweld aan knallen en lichtflitsen losbarst buiten. Wij zouden waarschijnlijk denken dat er oorlog is uitgebroken. Een hond heeft zelfs geen beeld bij dat concept: hij heeft gewoon geen idee wat er allemaal aan de hand is.

Voeg daarbij dat honden een scherper gehoor hebben dan mensen, en het is niet zo vreemd dat hij het liefst bang wegkruipt met al dat lawaai buiten. Sommige mensen beweren zelfs dat honden beter in staat zijn het bovennatuurlijke - zoals engelen en geesten - waar te nemen. Of je daar nu in gelooft of niet: het zegt iets over de fijngevoeligheid van honden.

Als je dat in je achterhoofd houdt, kun je het gebruiken om je trouwe viervoeter goed voor te bereiden op een avond met slecht weer of bijvoorbeeld tijdens oud en nieuw.

advertentie
advertentie