Afbeelding
SD kaart

Vermijd valkuilen bij kopen van een SD kaart

19 juni 2020 om 08:16 Partnercontent

Camera' s, mediaspelers, smartphones en andere mobiele apparaten hebben vaak onvoldoende intern geheugen. In dit geval is het mogelijk om er een geheugenkaart in te plaatsen. Er zijn vele soorten, waarvan de kenmerken verschillen en de prestaties niet altijd gelijk zijn.
 

Welk formaat kiezen?
Ga je een SD geheugenkaart kopen, dan moet je eerst goed het apparaat kennen waarin je de kaart wilt plaatsen. In het geval van smartphones is het helder: als het geheugen uitbreidbaar is, zal dit via een microSD kaart gebeuren. Wel kan de maximale opslagcapaciteit variëren. Er zijn echter ook enkele specifieke formaten SD kaart op de markt. Deze zijn minder verspreid of zelfs gereserveerd voor een paar apparaten bestemd voor professionals. Een voorbeeld hiervan is de Memory Stick van Sony, die eind jaren negentig werd gelanceerd en die nog steeds wordt verbeterd. Deze kaarten zijn beschikbaar tot 128 GB, in Pro, Duo versie ... Kortom, naar keuze van de gebruiker.
 

SD kaart kopen of microSD?
SD kaarten (Secure Digital) zijn weliswaar nieuwer dan hun concurrenten Memory Stick of CF, maar hebben snel progressie gemaakt. Beschikbaar in microSD versie sinds 2005 hebben ze geprofiteerd van de komst van smartphones, maar ook van tablets en actioncams. De miniSD indeling die oorspronkelijk was ontworpen voor mobiele telefoons, maakte al snel plaats voor compactere microSD's.

Voor standaardgebruik is de kwestie van het formaat niet zo relevant. De compatibiliteit van SD/microSD met de overgrote meerderheid van de apparaten, hun brede beschikbaarheid in distributienetwerken en hun vaak zeer aantrekkelijke prijs maken ze tot een eenvoudige en efficiënte oplossing voor iedereen die de interne opslag van zijn elektronische apparaten gemakkelijk wil uitbreiden.
 

What’s in a name?
Als je kijkt naar SD kaarten valt te zien dat er varianten zijn. Sommige zijn gemarkeerd als SD, andere als SDHC of SDXC. SDHC komt overeen met een SD "High Capacity" en SDXC met een SD "Xtreme Capacity". Kortom, SD kaarten hebben een capaciteit van minder dan 2 GB, SDHC (SD 2.0-standaard) van 4 tot 32 GB en SDXC (SD 3.0-standaard) van 32 GB tot 2 TB. Deze limiet is volledig theoretisch, aangezien in het najaar van 2016 de eerste 1TB SD kaart, van SanDisk, slechts een prototype was. SDXC-compatibele apparaten zullen wellicht in staat zijn om deze 2TB-
kaarten op te nemen, als ze op de markt komen.

Het is belangrijk om te controleren of het apparaat waarin de geheugenkaart wordt geplaatst compatibel is met de standaard, anders wordt deze mogelijk niet ondersteund. Het zal ook nodig zijn om aandacht te besteden aan het bestandsbeheersysteem, d.w.z. de manier waarop bestanden worden opgeslagen en georganiseerd in de geheugenkaart. Sommige geheugenkaarten gebruiken het FAT16-systeem (SD), andere de FAT32 (SDHC) of exFAT (SDXC). Dit is een punt waarmee rekening moet worden gehouden, omdat bijvoorbeeld in het geval van FAT32 alleen bestanden kleiner dan 4 GB kunnen worden opgenomen.
 

Snelheid
De opslagruimte is niet het enige detail dat telt. Omdat het een kwestie is van het opslaan van bestanden op uw geheugenkaart (erop schrijven), maar ook van het openen van de inhoud op een willekeurig apparaat (lezen), moet er rekening worden gehouden met twee gegevens: de leessnelheid en de schrijfsnelheid. Het begrip" klasse" speelt een rol, maar niet alleen. De klasse van een (micro)SD kaart is de minimale schrijfsnelheid in MB per seconde. Zo zal een klasse 2 kaart (C2, waarvan het nummer 2 in de letter C staat) in staat zijn om minstens 2 Mb/s te schrijven, een klasse 4 met 4 Mb/s.... en
dit tot de klasse 10 kaarten (C10), zodat een minimum van 10 Mb/s schriftelijk kan worden vastgelegd. Voor HD of Full HD-video is het een noodzaak. Videoliefhebbers kunnen zich op een laatste standaard richten. Klasse V (Video Speed Class) begint bij V10, d.w.z. bij 10 MB/s schrijven. Het gaat verder in V30 (30 Mb/s), V60 en zelfs V90, met een gegarandeerde minimale schrijfsnelheid van 90 Mb/s. In theorie kun je met dit type kaart video's opnemen in 8K.

Voor een nauwkeuriger beeld van de leessnelheid (maar niet de schrijfsnelheid) van jouw geheugenkaart, bieden de fabrikanten een tweede indicator aan, in de vorm van een getal gevolgd door een x. Elke eenheid heeft een doorvoercapaciteit van 150 Kb/s. Begrijp dat een geheugenkaart (SD, MemoryStick, enz.) die een snelheid van 600x belooft, een snelheid van 90 MB/s zal bieden bij het afspelen.

Micro SD adapter en kaartlezer
Twijfel je tussen een SD kaart en een microSD? Stel jezelf de vraag over de overdracht van je gegevens. Omdat beide formaten dezelfde functies bieden, is het heel goed mogelijk om te investeren in een micro SD adapter die in een SD slot kan worden geplaatst. Hiermee kun je jouw kaart overbrengen van een camera naar een smartphone, compatibel met microSD. Wees echter voorzichtig met deze kleine elementen, want ze blijven kwetsbaar: als je 128 GB aan foto's op je microSD hebt opgeslagen, zou het zonde zijn om zoveel gegevens te verliezen. Andere adapters zijn ook beschikbaar om gegevens van een geheugenkaart naar een computer zonder kaartlezer of mobiel apparaat over te brengen. Sommige hebben de vorm van een kleine doos die compatibel is met verschillende kaartformaten, terwijl andere worden gepresenteerd als USB-sticks. Sommige kunnen aan de ene kant een microSD, of zelfs een SD, herbergen en aan de andere kant aansluiten op een computer via een USB-poort, of zelfs op een mobiele telefoon via een micro-USB-poort of een Type-C micro-USB-poort. Handig als jouw smartphone geen gebruikmaakt van de microSD poort maar wel OTG-compatibel is (het werkt als een "host'; en herkent de inhoud van een USB-stick).

advertentie
advertentie