Afbeelding
Zonne-energie

Zo maak je met jouw huis optimaal gebruik van de zon

19 juni 2020 om 08:15 Partnercontent

Wil jij meewerken aan een duurzamere wereld? Er zijn verschillende manieren om hieraan bij te dragen. Een voorbeeld is het gebruiken van zonne-energie. Hiermee is het mogelijk om minder, of zelfs helemaal geen gebruik meer te maken van fossiele brandstof. In dit artikel lees je hoe je optimaal gebruik maakt van zonne-energie.
 

Ga voor een zonneboiler
Bij een zonneboilersysteem staan er zonnecollectoren op het dak van je huis. Door deze collectoren stroomt een vloeistof die opwarmt door zonlicht. Wanneer de vloeistof warm is, verplaatst deze naar het vat waar het water in zit en verwarmt de vloeistof het water. Vervolgens is het mogelijk om het water te gebruiken voor de kraan of douche, maar ook voor bijvoorbeeld de centrale verwarming. Ben je benieuwd wat een zonneboiler kost in jouw situatie? Dan is het verstandig om met een specialist in gesprek te gaan. De zonneboiler prijs is namelijk erg afhankelijk van de grootte en het verbruik van je huishouden.

Kies voor zonnepanelen op je dak
Door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, creëer jij je eigen zonne-energie. Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie, die jij gebruikt voor allerlei zaken in huis. Zodra de panelen geplaatst zijn, gaat je energierekening direct naar beneden. De eerste zeven jaar ben je bezig om de investering terug te verdienen, maar daarna geniet je van gratis stroom. Het is tegenwoordig mogelijk om op alle daken zonnepanelen te plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de windrichting, niet alle richtingen hebben namelijk hetzelfde rendement. Het zuiden heeft het hoogste rendement, daarna oost en west en tot slot het noorden.

Let op passieve zonne-energie
Naast de zon te gebruiken voor zonne-energie, is het mogelijk om de zon op een andere manier te gebruiken. Je maakt dan gebruik van passieve zonne-energie, dit is bijvoorbeeld de warmte en het licht die de zon altijd al geeft en door de ramen binnenkomt. In de zomer hoef je bijvoorbeeld geen verwarming aan te zetten en als het licht is hoef je niet altijd een lamp aan te zetten. Met dit in gedachte is het mogelijk om passieve zonne-energie beter te gebruiken. Zorg voor meer of grotere ramen aan de zuidkant van het huis, de zon staat hier namelijk het meeste op. Dit zorgt ervoor dat er meer warmte en licht binnenkomt.

advertentie
advertentie