Afbeelding
Pixabay

75 jaar bevrijding: hoeveel mensen die nu nog leven maakten het mee?

5 mei 2020 om 10:51 Maatschappelijk

HEUVELRUG Naar schatting maakten 1,4 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn maakten de bevrijding in 1945 mee. Van die groep was het grootste deel tijdens de Duitse capitulatie nog een kind. Ruim 52 duizend mensen die nu nog leven maakten de bevrijding als volwassene mee, blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van CBS-cijfers. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat het om 11,8% van de bevolking, oftewel 5.851 inwoners.

Vandaag is het exact 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetters, en er zo een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Die bevrijding kwam niet voor iedereen op hetzelfde moment. Zo kwamen de eerste geallieerde troepen al in september 1944 Limburg binnen. Een half jaar later – begin mei – gaven de Duitse troepen zich pas officieel over, waarmee het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Waddeneiland Texel werd pas op 20 mei bevrijd.

Dit valt op in de regionale cijfers:

In gemeenten waar relatief veel ouderen wonen is de groep mensen die de bevrijding heeft meegemaakt logischerwijs het grootst. Gemeenten als Laren (16 procent), het Noord-Hollandse Bergen (14 procent) en Heemstede (13 procent) staan dan ook bovenaan de lijst.Van de grotere gemeenten vallen onder meer Apeldoorn en Breda op als plekken waar je nog veel oorlogsverhalen zou kunnen aanhoren. In grote steden als Almere, Utrecht en Amsterdam kan dat minder. Op Urk zijn de minste ouderen te vinden. 

Slinkende groep
Het aantal Nederlanders dat de oorlog heeft meegemaakt daalt in rap tempo. Vier jaar geleden becijferden we dat destijds 1,7 miljoen Nederlanders de bevrijding nog had meegemaakt. Sindsdien is die groep met bijna 15 procent geslonken. De groep mensen die aan het einde van de oorlog tiener of volwassen waren slinkt nog sneller. In Zuid-Holland werden kleinkinderen dit jaar onder de noemer 'Verhalen om nooit te vergeten' bijvoorbeeld opgeroepen om hun opa's en oma's digitaal te interviewen over hun ervaringen in de oorlog. 

Over de cijfers

Op deze kaart zie je per gemeente het volgende cijfer: het percentage inwoners dat 75 jaar of ouder is. Dit zijn de mensen die tijdens de bevrijding in 1945 al in leven waren. Klik je op de kaart op een gemeente, dan zie je voor elke gemeente ook om hoeveel mensen het precies gaat. Verder zie je daar ook hoeveel mensen uit de gemeente 93 jaar of ouder zijn: zij waren aan het einde van de oorlog al volwassen.

De aantallen zijn berekend op basis van de inwonertallen van het CBS, onderscheiden op leeftijd. De meest recente cijfers van het CBS komen uit 2019. Het daadwerkelijke aantal personen dat ten tijde van de bevrijding al geboren was kan licht afwijken van de cijfers in dit onderwerp, omdat het statistiekbureau niet bijhoudt hoeveel personen er in een bepaalde maand geboren zijn en nog geen cijfers over 2020 heeft. 


advertentie
advertentie