De cocon van de Koninginnepage
De cocon van de Koninginnepage Anita van der Wal-Zuurbier

Volkstuin en Koninginnepage: een gouden combinatie.

3 mei 2020 om 20:59 Natuur en milieu Deel je nieuws

Koningsdag 2020 had een bescheiden lichtpuntje. De eerste van 4 poppen van de Koninginnepage kwam uit. De 3 anderen volgden in de daarop volgende dagen en daardoor konden 4 gezonde vlinders op 3 mei los gelaten worden op de plek waar ze vandaan kwamen: de volkstuin.

De Koninginnepage is één van de meest iconische vlinders van Nederland. Ze zijn dan wel niet zo algemeen als koolwitjes of dagpauwogen, en ze vliegen meer in Zuid- dan in  Midden-Nederland, maar de laatse jaren krijgen we ze wel regelmatig te zien in Amerongen. 

De losgelaten vlinders zullen nu eitjes leggen op wortelloof, dille, venkel en andere planten uit de familie van schermbloemigen. 1 eitje per plant, zodat de rups voldoende kan eten. Deze zomer zullen de rupsen flink groeien en dan verpoppen om daarna weer als vlinder te gaan vliegen. Later in de zomer zal de cylus van eitje, rups en pop nog een keer plaatsvinden, waarna de pop zal overwinteren. Om dan rond Koningsdag volgend jaar weer uit te komen.

Waar de mensenwereld dezer dagen in slow-motion voortbeweegt, bllijft de natuur de gebruikelijke seizoenen volgen. De corona crisis biedt ons extra tijd om hier volop van te genieten.

Rups in oktober 2019
Koninginnepage vlinder
advertentie
advertentie