Afbeelding
Henny Jansen

D66 wil meer aandacht voor cultuursector Heuvelrug

28 april 2020 om 15:19 Corona

HEUVELRUG Er moet extra aandacht komen voor de gevolgen van de coronacrisis voor de Heuvelrugse kunstsector. Daarvoor pleit D66-fractieleider Karin Oyevaar. Zij ziet bij veel cultureel ondernemers onduidelijkheid over het pakket steunmaatregelen van de overheid. Oyevaar is bang dat een groot deel van de cultuursector het loodje gaat leggen.

Michiel Schaaij

Komende maand wil de D66-leider de problemen aankaarten bij cultuurwethouder Hans Waaldijk (Open). Ze heeft inmiddels een aantal vragen aangekondigd voor de Open Agenda van de gemeenteraad. Omdat de culturele sector in Utrechtse Heuvelrug geen overkoepelende organisatie kent, wil ze van Waaldijk weten, hoe groot die groep is en hoe hij met de kunstenaars communiceert.

TROOSTRIJK Volgens Oyevaar zit de wereld van kunst en cultuur in zwaar weer, ook in de dorpen van Utrechtse Heuvelrug. ,,Ik vind de culturele sector heel belangrijk: juist in deze ingewikkelde tijd", zegt ze in een toelichting. ,,Cultuur is troostrijk en kan veel voor mensen betekenen. Ook nu we thuis zitten." Oyevaar zegt te willen voorkomen, dat de kunsten te zwaar onder druk komen te staan en dat een groot deel van de sector verdwijnt.

MUSEA Landelijk stelt de overheid 300 miljoen beschikbaar om de cultuurwereld door de eerste, zware maanden van de coronacrisis te helpen. Oyevaar wil van Waaldijk weten welke musea en culturele instellingen in Utrechtse Heuvelrug gebruik kunnen maken van die steunmaatregel. Ook vraagt ze of het Heuvelrugcollege bereid is om aanvullende voorzieningen te treffen.

ZZP'ERS Eerder kondigde Den Haag al een steunpakket voor ondernemers aan. Daar zouden ook cultureel ondernemers een beroep op kunnen doen. Maar volgens Oyevaar maken veel zelfstandigen in de cultuursector geen aanspraak op dat noodfonds voor ondernemers, omdat hun huisadres tevens hun vestigingsadres is. Ze vraagt wethouder Waaldijk of de gemeente wél hulp geeft kunstenaars die zzp'er zijn op hun thuisadres.

IN BEELD Ten slotte wil de D66-fractieleider weten of de gemeente de situatie van alle Heuvelrugse culturele verenigingen en stichtingen in beeld heeft. Dat zou duidelijk kunnen maken, in hoeverre die in staat zijn om het inkomstenverlies door de coronacrisis op te vangen, en of zij een beroep kunnen doen op de aangekondigde steunmaatregelen.

advertentie
advertentie