Afbeelding
Henny Jansen

Heuvelrug politiek wil vluchtelingkinderen helpen

7 april 2020 om 12:13 Politiek

HEUVELRUG Een meerderheid in de gemeenteraad wil alsnog vluchtelingkinderen uit opvangkampen op Lesbos naar Utrechtse Heuvelrug halen. Eerder verklaarde burgemeester Frits Naafs dat het college zich niet aansluit bij het initiatief van de Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children. De fracties van D66, ChristenUnie, Open en CDA hebben nu vragen over die weigering gesteld.

Michiel Schaaij 

Volgens de vier partijen dreigt de humanitaire crisis in Griekenland in de vergetelheid te raken, sinds het nieuws volledig wordt beheerst door het coronavirus. Enkele tientallen andere gemeenten hebben zich de noodkreet van de vluchtelingenorganisaties wél aangetrokken. Onder andere Zeist, Leusden en Utrecht hebben hun steun uitgesproken voor het plan om 500 verweesde vluchtelingkinderen in Nederland op te vangen.

HANDEN VOL Tegenover AD Utrecht verklaarde Naafs eerder dat Utrechtse Heuvelrug zijn handen al vol heeft aan de 550 vluchtelingen die in het Leersumse Asielzoekerscentrum verblijven. Door de coronacrisis zou het college geen tijd meer hebben gehad om dat standpunt in de gemeenteraad te verdedigen. De noodkreet van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children werd door het college slechts voor kennisgeving aangenomen.

GEPIKEERD De meerderheid van de Heuvelrugpolitiek toont zich daarover gepikeerd.  D66, ChristenUnie, Open en CDA willen dat het college de noodkreet van de hulporganisaties alsnog beantwoordt. De vier partijen vinden dat de ernst van de situatie op Lesbos juist nu vraagt om solidariteit. Ze vragen burgemeester en wethouders daarom tóch een aantal alleenstaande vluchtelingkinderen in Utrechtse Heuvelrug op te vangen. 

HUISVESTING De actie om alleenstaande vluchtelingkinderen op te vangen, wordt onder andere ondersteund door het Heuvelrugse 'Comité Solidair met Lesbos'. Woordvoerder Jef Helmer uit Driebergen verzocht burgemeester en wethouders vorige maand al, om zich bereid te verklaren een tiental kinderen hierheen te halen. De gemeente zou zich garant kunnen stellen voor hun huisvesting en begeleiding, in nauwe samenwerking met lokale hulporganisaties.

advertentie
advertentie