V.l.n.r. Roan, Martijn, Edanela en Anna zoeken als het even kan de buitenlucht op.
V.l.n.r. Roan, Martijn, Edanela en Anna zoeken als het even kan de buitenlucht op. Hanny van Eerden

'Corona verandert het gezinsleven ingrijpend'

23 maart 2020 om 10:19 Mensen Coronavirus

DRIEBERGEN Sinds de uitbraak van het coronavirus anticiperen Martijn Steenstra en Edanela Pérez Broce en hun zoon Roan (9) en dochter Anna (7) zo snel als mogelijk op hun ingrijpend gewijzigde leefwereld. Zij houden de moed erin met nieuwe uitdagingen, een weloverwogen dagindeling en gezonde buitenlucht.

Hanny van Eerden

Martijn werkt bij een advies- en ingenieursbureau aan onder meer de inrichting van klimaatbestendige steden. Edanela is internationaal juridisch adviseur op het gebied van intellectueel eigendom. Beiden werken al weken voor honderd procent vanuit huis. „Dat vergt de nodige aanpassingen," zeggen zij. „Wij hebben een gezamenlijke werkkamer. Nu we er steeds tegelijkertijd gebruik van maken, moeten we goed nu inplannen wie bijvoorbeeld, wanneer een 'conference call' of 'skype meeting' heeft met collega's of klanten. De ander zoekt dan een rustigere werkplek op in huis. Ook proberen wij regelmatig elkaars telefoongesprekken te ontwijken. Natuurlijk lukt dat, maar het blijft afstemmen."

DAGINDELING De werkdag van Martijn en Edanela duurt ook een stuk langer, dan die van de kinderen. Martijn: „Daarvoor moet je acceptabele oplossingen zoeken. We merken ook dat andere ouders vaak verschillend denken over genomen maatregelen. Dat was vooral in het begin moeilijk uit te leggen. Nu loopt alles beter." Anna laat een kleurrijk versierde dagindeling zien: „Met dit coronadagschema weet ik wanneer ik mijn schoolwerk moet doen, wanneer we lunchen en familie en vrienden kunnen bellen, maar bijvoorbeeld ook hoe laat we naar buiten gaan en naar het jeugdjournaal kijken. Maar geen school is soms saai." Roan is het daarmee eens. Hij legt uit dat hij zijn schoolwerk beneden doet en Anna op haar kamer. Soms helpt hij haar. „Buiten spelen doen we nu in de tuin," zegt hij. „Ik mis hockey en tennis, maar gelukkig hebben we een tafeltennistafel en fietsen we samen door de bossen." Extra aandacht is er bovendien voor de konijnen.

Het 'coronadagschema' biedt houvast

ONDERLINGE CONTACTEN Vrienden staan nu niet meer zomaar voor de deur. „Via WhatsApp en een google account van WereldKidz Dolfijn spreek ik nog wel klasgenoten," zegt Roan. „Soms zitten we daar met wel twaalf scholieren tegelijk op. We hebben zelf uitgepuzzeld hoe dit werkt. Ik hoop dat mijn beste vriend, die ik al ruim een week niet heb gezien, zich ook aanmeldt. Verder gaan we binnenkort met De-Flierefluit per skype met z'n allen een lied zingen. En na de herhalingsoefeningen op onze laptop - met een weektaak per mail - krijgen we nu online instructielessen van school."

GROOTOUDERS Niet alleen schoolgaan, sportclubs en vriendenbijeenkomsten vielen weg, maar ook het aprilbezoek van oma en opa uit Panama. „Het is heel teleurstellend dat zij vanwege het coronavirus hun reis hebben moeten annuleren," zegt Edanela. „Natuurlijk blijven we met hen communiceren via FaceTime en WhatsApp." De grootouders uit Noord-Holland, die tot voor kort wekelijks oppasten, blijven ook al thuis vanwege het virus. „Wel geeft oma mij nu per Skype blokfluitles," lacht Anna. „Hoewel de internetverbinding niet aldoor even goed is, lukt dat. Oma speelt voor en ik let daarna goed op mij eigen vingers." Roan bekwaamt zich terwijl met opa in het schaken via chess.com.

De familie is vast van plan om op nieuwe manieren tijd te maken voor elkaar en anderen.

advertentie
advertentie