Afbeelding
Michiel Schaaij

Noodlocatie voor Heuvelrugse corona-patiënten

20 maart 2020 om 15:10 Zorg

HEUVELRUG Plaatselijke huisartsen zijn bang om potentiële corona-patiënten in hun eigen praktijk te ontvangen. Ze willen voorkomen dat hun praktijkruimte een besmettingshaard wordt. In Doorn is daarom een noodlocatie ingericht, waar inwoners met verontrustende griepverschijnselen worden ontvangen.

Michiel Schaaij

VERZOEK Volgens gemeentewoordvoerder Erica Klarenbeek kwamen huisartsen in Doorn, Driebergen, Maarn en Langbroek met het verzoek om de kantine op sportpark Tuilland daarvoor in gebruik te mogen nemen. Op de Buurtweg in Doorn wijzen geïmproviseerde richtingaanwijzers met het artsensymbool, de esculaap, nu naar de parkeerplaats van sportpark Tuilland. 

WITTE SCHERMEN De ingang van de sportaccommodatie, waar normaal gesproken de voetballers van DEV en de klanten van de kinderopvang SKDD in en uit lopen, is afgezet met witte schermen. Volgens de gemeente zijn de sportverenigingen die van Tuilland gebruik maken geïnformeerd. Ook omwonenden zouden op de hoogte zijn gesteld. 

Ingang van de DEV-kantine is nu afgezet

SPECULATIES Maar schaarse passanten weten niet goed, wat ze ervan moeten denken en dat kan gemakkelijk tot ongewenste speculaties leiden. ,,De gemeente wil het bestaan van de locatie eigenlijk niet aan de grote klok hangen", zegt woordvoerder Klarenbeek. ,,We willen vermijden dat mensen hier zelfstandig naar toe komen." Klarenbeek snapt echter ook wel dat het geheim houden van de locatie moeilijk is.

GEEN TESTEN Huisarts Adri de Heij uit Langbroek benadrukt in een toelichting tegenover deze krant, dat er op sportpark Tuilland geen corona-testen worden uitgevoerd. ,,Dat kunnen we niet en dat mogen we niet. Daarvoor is de GGD verantwoordelijk." In de noodlocatie aan de Doornse Buurtweg zijn op toerbeurt een huisarts en een assistente aanwezig om patiënten met een mogelijke besmetting te beoordelen. 

VERWIJZING Huisartsen in Maarn behoren weliswaar tot de initiatiefnemers, maar omdat de N227 tussen Doorn en Maarn wegens werkzaamheden is afgesloten, worden patiënten uit Maarn en Maarsbergen vooralsnog niet doorverwezen naar de noodlocatie in Doorn. Potentiële corona-patiënten in Leersum en Amerongen krijgen een verwijzing naar de huisartsenpost in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. 

TRIAGE Volgens huisarts De Heij gaat het op de locatie in Doorn vooral om zogenaamde triage. Onderliggende gezondheidsproblemen worden beoordeeld en er wordt bekeken welke behandelingen daarvoor noodzakelijk zijn. De Heij zegt dat het aantal verdenkingen van corona ook in deze regio snel toeneemt. In zijn eigen praktijk aan De Brink in Langbroek kwam het vorige week nog niet voor. ,,Maar gisteren hadden we al contact met zes patiënten, die corona zouden kunnen hebben."

SCHAARS Een voordeel van de ingebruikname van de noodlocatie is, dat de huisartsen op die manier zuiniger en veiliger kunnen omspringen met hun schaarse persoonlijke beschermingsmaterialen. Ook kunnen patiënten met luchtwegklachten zo beter van de patiënten zonder luchtwegklachten worden gescheiden. Wethouder Hans Waaldijk zegt blij te zijn met deze creatieve oplossing.

MOEILIJKE PERIODE Hij benadrukt dat het belangrijk is, dat alleen inwoners met een verwijzing van hun huisarts naar de tijdelijke huisartsenpraktijk aan de Buurtweg komen. Voor de veiligheid kan ook alleen maar op afspraak gewerkt worden. Waaldijk vraagt alle andere bewoners uit de om tijdens de corona-crisis weg te blijven van deze locatie. ,,Op deze manier dragen we met z'n allen bij om goed door deze moeilijke periode te komen." 

Afbeelding
advertentie
advertentie