Vorige maand ging het voor de zoveelste keer mis in de onderdoorgang van de spoorlijn en snelweg A12.
Vorige maand ging het voor de zoveelste keer mis in de onderdoorgang van de spoorlijn en snelweg A12. Henny Jansen

Politieke vragen over het tunneltje

10 maart 2020 om 12:02 Politiek

MAARN Het tunneltje bij de Raadhuislaan staat weer op de politieke agenda. Vorige maand ging het voor de zoveelste keer mis in de onderdoorgang van de spoorlijn en snelweg A12. De chauffeur van een bestelwagen schatte de hoogte niet goed in en klapte daardoor in volle vaart tegen het tunneldak. Het Maarnse VVD-raadslid Evert de Boer heeft aangekondigd, dat hij verkeerswethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) aan de tand wil voelen over het incident.

Michiel Schaaij

Dat gesprek staat gepland voor de raadscommissie van volgende week donderdag. Op de website van de plaatselijke VVD-afdeling wijst De Boer er alvast op, dat aanrijdingen in het tunneltje onder de spoorlijn en snelweg A12 gevaarlijk kunnen zijn voor voetgangers. Ook kunnen hulpdiensten zoals de brandweer er niet door, zolang er een vrachtwagen klem zit in de tunnel. Bovendien brengt elke aanrijding kosten voor de gemeente met zich mee, vermoedt De Boer. 

WAARSCHUWEN Zo moeten hulpdiensten uitrukken en draait de gemeente op voor de opruim- en herstelwerkzaamheden. De Boer wil van het college horen, of de gemeente het aantal aanrijdingen in de tunnel wel netjes heeft geregistreerd. Hij oppert dat een dwarsligger op doorrijhoogte chauffeurs tijdig zouden kunnen waarschuwen. Ook waarschuwingsborden op ooghoogte vlak voor het tunneltje zouden kunnen helpen, denkt de VVD-er. 

GEEN TOEZEGGINGEN Naar aanleiding van de aanrijding van afgelopen maand, meldde wijkagent Jan Jaap van Eckeveld via Twitter, dat hij met twee verkeersdeskundigen over de jaarlijks vastzittende voertuigen heeft gesproken. ,,Geen toezeggingen maar ze gaan ermee aan het werk en ik ben benieuwd wat de reactie gaat worden. Meer kan ik er niet meer aan doen", aldus Van Eckeveld. 

MAATREGELEN Of wethouder Boonzaaijer maatregelen wil nemen, is nog niet duidelijk. Na een soortgelijk tunnelongeluk vorige zomer liet de gemeente weten, geen hoogteketting te willen plaatsen. ,,Ook daar wordt helaas weleens tegenaan gereden en zo'n constructie kan omvallen", zo reageerde een woordvoerder. Bovendien was de gemeente bang dat maatregelen bij het tunneltje de beeldkwaliteit van het centrum van Maarn te veel zouden aantasten.

advertentie
advertentie