De vragenmakers: Frank Putman, Hans Berkhof, Tessa Kruijer, Dita Haze, Jessie Kok en Cees Henzen.
De vragenmakers: Frank Putman, Hans Berkhof, Tessa Kruijer, Dita Haze, Jessie Kok en Cees Henzen. Oranjevereniging Amerongen

'Heel Amerongen Kwist' op 3 april

7 maart 2020 om 14:58 Activiteiten

AMERONGEN Als vanouds zorgt de Oranjevereniging voor een goed gevuld programma op Koningsdag waar altijd veel bezoekers komen. Meestal probeert het bestuur nog wat meer activiteiten te organiseren in de tent op De Laan op de dagen voor Koningsdag. Een grote tent huren is kostbaar en met meer activiteiten wordt die efficiënt gebruikt, worden de kosten over meerdere dagen en activiteiten verdeeld en kan er tegelijkertijd meer omzet gegenereerd worden. Het gevolg is een periode vol feestelijkheden rondom Koningsdag. ,,Want in Amerongen vieren we geen carnaval en is er geen Bloemencorso", aldus voorzitter Hans Berkhof. ,,In Amerongen is dit onze feestweek."

Wilco Willemse

Dit jaar bestaat de vereniging 75 jaar en dus wilde het bestuur iets nieuws organiseren. 'Kwissen' wordt in Amerongen veel gedaan. Elke maand is er Pubkwis bij Buitenlust en ook De Tram houdt een kennisquiz voor aangemelde teams. Jaarlijks is er de POPkwis van Team Amazing, de 'Grote Aamurongsuh Dorpskwis' van Amuuz en ook De Knuffelweide houdt regelmatig een quiz om de kas te spekken.

DORPSQUIZ Maar in de kennissenkring van Oranjevereniging-voorzitter Hans Berkhof hoorde hij over een dorpsquiz: ,,Ik hoorde het van kennissen in Brabant, maar op meer plekken in het land wordt een heel uitgebreide kennisquiz gespeeld waar het liefst het hele dorp aan meedoet. Wij hebben met z'n zessen onze eigen variant gemaakt. Teams bestaan vaak uit vriendenclubs, bedrijven, verenigingen of bijvoorbeeld straten. En waar de gemiddelde pubquiz behoorlijk wat regels kent, gelden die hier juist niet. Er is geen minimale of maximale grootte van het team, wij raden een groepsgrootte van acht tot vijftien personen aan. En in tegenstelling tot de quiz in de kroeg, mogen hier juist alle zoekhulpmiddelen, zoals telefoon, computer en encyclopedie worden gebruikt. Dat is nodig ook, want de vragen zijn knap lastig gemaakt."

22.42 ,,Teams spelen vanuit een eigen locatie", vervolgt Berkhof. ,,Dat kan bij iemand thuis zijn of op de vereniging of werkplek. De kroeg kan natuurlijk ook, als er maar een goede internetverbinding is. Om 19.00 uur wordt de teamcaptain verwacht in De Tram, waar het boekwerk met de vragen en opdrachten kan worden opgehaald. Dan start de quiz en kan het verzamelen van de goede antwoorden of uitkomsten beginnen. Om uiterlijk 22.42 uur moeten de antwoorden dan weer ingeleverd worden in De Tram. Die tijd heeft geen betekenis, we vonden het gewoon een mooie tijd."

OPDRACHTEN Tijdens de avond moeten niet alleen lastige vragen beantwoord worden. Berkhof: ,,Er zijn ook doe-opdrachten en andere leuke gekke dingen. Het moet natuurlijk vooral een gezellig spektakel worden. Ook niet Amerongers kunnen prima meedoen en de vragen gaan niet persé over Amerongen. Dat doen onze collega's van Amuuz al, dus daar blijven wij van weg."

GOED DOEL Berkhof vertelt verder: ,,Het speelt zich allemaal af op vrijdagavond 3 april. Er zijn nu 15 teams ingeschreven, maar we hebben geen maximum. We zijn niet gebonden aan een beperkt aantal plekken in de kroeg, want elk team heeft zijn eigen locatie. Het inschrijfgeld bedraagt 30 euro per team en dat gaat naar een door het team zelf gekozen, liefst Amerongs, goed doel. Je snapt dat we die vragen niet even snel nagekeken hebben. De uitslag is dus ook pas op 25 april in de feesttent op De Laan."

Een team aanmelden kan nog tot uiterlijk zondag 22 maart via heelamerongenkwist.jouwweb.nl.

advertentie
advertentie