De Britse film won in 2016 de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.
De Britse film won in 2016 de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Joss Barratt

'De film die iedere ambtenaar moet zien'

2 maart 2020 om 06:37 Film

AMERONGEN Filmhuis Amerongen-Leersum toont op 11 maart de indrukwekkende film 'I, Daniël Blake' van de sociaal betrokken regisseur Ken Loach. Deze Britse film won in 2016 de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. In het drama wordt hartpatiënt Blake vermorzelt door elkaar tegenwerkende bureaucratische instanties.

Edith Hazelzet

Getuige de zich alsmaar voortslepende, mensonterende toeslagenaffaire bij de Belastingdienst had het Filmhuis niet actueler kunnen programmeren dan met 'I, Daniël Blake'. Minister van Staat Tjeenk Willink refereerde aan het sociaal-realistische drama als 'de film die iedere ambtenaar gezien moet hebben'. En dat gebeurde deels ook. De SP, het FNV en het UVW organiseerden vertoningen door heel Nederand. In Groot-Britannië kwamen de bezoekers in groten getale naar de bioscopen, en leidde de film tot politieke commotie.

SYNOPSIS Timmerman en weduwnaar Daniël Blake woont in het noordoosten van Engeland. Op zijn 59ste krijgt hij een hartaanval en moet hij voor het eerst in zijn leven een beroep doen op een uitkering. Ondanks de verklaring van zijn cadioloog dat hij niet kan werken, moet hij door een bestuurlijke dwaling toch aan de slag. Hij komt klem te zitten tussen uitkeringsinstanties en het arbeidsbureau, en krijgt geen financiële ondersteuning. De kijker volgt Blake tijdens zijn gevangenschap in de flipperkast van de Britse bureaucratie, waarin het kastje, de muur en onrecht standaardonderdelen zijn. In weerwil van zijn eigen wanhopige situatie biedt Blake nog de helpende hand aan de straatarme, alleenstaande moeder Katie, die met haar twee kleine kinderen overeind probeert te blijven. Ook zij zit gevangen in een uitzichtloze situatie. Zij steunt op haar beurt Blake die niet uit de voeten kan met computers, noch het jargon en de bevoogdende medewerkers van de instanties. Onder de druk van de sollicitatieplicht, zijn slechte gezondheid en financiële problemen komt Blake tot een wanhoopsdaad, waarbij hij de media zoekt. Blakes gevecht tegen het systeem eindigt dramatisch.

Geen happy end dus bij deze film. Het is een indringend, confronterend verhaal met een urgente boodschap, die na het zien blijft knagen. Immers, ook in Nederland lopen ondanks een politiek van goede bedoelingen, legio mensen stuk op het systeem, en het onrecht dat dit in zich kan dragen. Een ieder die deze film ziet kan zich afvragen wie de Daniël Blakes in zijn eigen omgeving zijn, en hoe je hen misschien kunt helpen.

KEN LOACH De inmiddels 83-jarige regisseur Ken Loach maakte al vele sociaal geëngageerde en maatschappijkritische documentaires en films. In 'I, Daniel Blake' sneed hij wederom een urgent thema aan, dat hard binnenkomt door de sterk spelende, levensechte acteurs. De Volkskrant roemde de film als een effectieve en emotionele oproep tot medemenselijkheid. Het toont de wrede werkelijkheid van mensen die in de scheuren van de maatschappij vallen en er niet meer uit komen. Loach neemt het met warmte en humor op voor de gewone man die stand moet houden in het hedendaagse Engeland, maar hij toont ook diens wanhoop. Alles bij elkaar genomen is 'I, Daniël Blake' daarmee een oprechte, emotionele en innemende film.

RESERVEREN 'I, Daniël Blake' wordt op 11 maart getoond in de theaterzaal van de Allemanswaard in Amerongen. De kaartjes kosten 7,50 per stuk, contant te betalen aan de zaal. Reserveren kan zolang de voorraad strekt via e-mail filmhuis.amerongen@skiam.nl. Parkeren kan in de garage onder het cultuurhuis, te vinden aan de Koenestraatzijde.

advertentie
advertentie