Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

'Gemeente ontmoedigt zonnevelden'

26 februari 2020 om 09:00 Politiek

HEUVELRUG De gemeente moet oppassen dat ze niet te hoge eisen stelt bij de aanleg van zonnevelden. Daarmee zouden particuliere initiatiefnemers, boeren, landgoederen en bedrijven worden afgeschrikt. Dat schrijft de Heuvelrugse Duurzaamheidsraad in een brief aan het college en de gemeenteraad. De adviesraad vreest dat de energieneutrale doelstelling van de gemeente dan niet wordt gehaald.

Michiel Schaaij

GEVOLGEN De dreigende overmaat aan regels bij de aanleg van kleinere zonnevelden kan grote gevolgen hebben, zo denkt de Duurzaamheidsraad. Om aan een veelheid aan gemeentelijke eisen te voldoen, moeten initiatiefnemers extra geld uittrekken. Daarmee zou het streven om over vijftien jaar 0,24 terawattuur op te wekken in gevaar kunnen komen. 

NIET REDELIJK In de plannen van wethouder Rob Jorg (VVD) wordt een zonneveld van iets meer dan 50 vierkante meter al beschouwd als grootschalig. Het advies van de Duurzaamheidsraad veegt de vloer aan met dat criterium. Volgens de opstellers is het niet redelijk dat een zonneveld ter grootte van het doelgebied op een voetbalveld aan dezelfde eisen zou moeten voldoen als een grootschalig project zoals in Cothen.

Adviesraad wil minder regels kleine projectenEISEN In die buurgemeente start binnenkort de aanleg van een elf hectare groot zonneveld, waarmee 4000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. De duurzaamheidsraad raadt de Heuvelrugpolitiek nu aan, om toekomstige zonnevelden in verschillende categorieën in te delen, variërend van klein tot zeer groot. Hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de eisen die gesteld zouden kunnen worden. 

VUILNISBELT Daarnaast dringt het duurzaamheidsadvies er bij de gemeente op aan, om oude vuilstortplaatsen eerst te saneren, voordat die eventueel van zonnepanelen worden voorzien. De vrees bestaat dat de oude vuilnisbelten anders de komende 25 jaar niet worden aangepakt. Overigens zou de sanering mede gefinancierd kunnen worden met de toekomstige opbrengsten van de opgewekte zonnestroom.

advertentie
advertentie