Kloosterlaantje Driebergen anno ca. 1880
Kloosterlaantje Driebergen anno ca. 1880 Onbekend

Oude foto Kloosterlaantje Driebergen gevonden

24 februari 2020 om 06:50 Overig Deel je nieuws

Deze unieke foto van het Kloosterlaantje in Driebergen werd door Anna Folman gevonden in de collectie Van Berckel die enige tijd geleden aan Vroeger en Nu geschonken is. De familie Den Boon, eigenaar van Broekbergen, mocht deze foto onlangs in ontvangst nemen.

We vermoeden dat deze foto dateert van ca. 1880-1882 omdat de klokkentoren van Tepe nog niet gebouwd was.

Wij kijken op deze foto vanaf het huidige Kloosterlaantje naar het hoofdhuis zoals dat in 1755 gebouwd is. In 1875 hebben de zusters Benedictinessen Buitenplaats Broekbergen betrokken en geschikt gemaakt als slotklooster. Op de foto zien we dat er al een kapeltorentje en flinke aanbouw tegen het historische hoofdhuis zijn gebouwd, zoals ook blijkt uit de teruggevonden blauwdrukken uit 1912. Om voor de zusters het zicht naar buiten te beperken werden veel ramen wit geblindeerd. En zoals ook uit deze foto blijkt, hebben de zusters voordat de huidige tuinmuur werd gemetseld, eerst nog een houten schutting om de tuin laten bouwen.

De bomen langs het Kloosterlaantje, die anno 2020 zijn uitgegroeid tot forse laanbomen, zijn op de foto nog maar een paar jaar oud. Vermoedelijk hebben de zusters de eerdere bomen laten kappen voor inkomsten voor de uitbreidingen van het klooster.

Wilt u het hoofdhuis van binnen bekijken? Op 8 maart om 14 uur is er weer een rondleiding. De toegang is gratis. Wel graag vooraf aanmelden door een mail te sturen naar info@broekbergen.nl Meer info is te vinden op www.broekbergen.nl

advertentie
advertentie